Facebook Messenger a Instagram získají v roce 2023 koncové šifrování

Aplikace Facebook Messenger již technicky vzato nabízí možnost koncového šifrování. Je totiž k dispozici u videohovorů a audiohovorů, a jedná se o funkci, kterou Facebook spustil již v srpnu tohoto roku. End-to-end šifrování, nebo také koncové šifrování, pro textové chaty však zatím není k dispozici. To se ovšem někdy v budoucnu určitě změní. A možná již v roce 2023.

Takový je tedy plán dle společnosti Meta (mateřská společnost pro Facebook, Instagram, WhatsApp a další) dle jejich nedávno zveřejněné zprávy z magazínu Telegraph, kterou napsala globální šéfka bezpečnosti společnosti Meta, Antigone Davisová.

Davisová poznamenala, že v aplikaci WhatsApp jsou již šifrované chaty typu end-to-end k dispozici, což jistě dává smysl vzhledem k tomu, že se jedná o jednu z nejpopulárnějších platforem pro zasílání zpráv na celém světě. Ovšem velice podobně je na tom i Messenger, a do určité míry i Instagram. Na této konkrétní funkci se pracuje již dlouhou dobu, a přesto se ještě nedostala na veřejnost.

Dáváme si na čas, abychom vše udělali správně, a neplánujeme dokončit globální zavádění koncového šifrování ve výchozím nastavení na všech našich službách pro zasílání zpráv dříve, než někdy v roce 2023. Jako společnost, která spojuje miliardy lidí po celém světě, a která také vytváří špičkovou technologii, jsme odhodláni chránit soukromou komunikaci lidí a udržovat naše uživatele v bezpečí online světa.

Počátečním cílem společnosti Facebook bylo mít do konce roku 2022 koncově šifrované zprávy pro Messenger i pro zprávy v aplikaci Instagram. Někteří lidé však vyjádřili své obavy, že zcela zašifrované zprávy by mohly vést k problémům s agenturami chránící jednotlivce, zejména děti. V důsledku toho Facebook sdělil, že tento proces vyladí a vypracuje způsob, jak najít rovnováhu mezi soukromím a bezpečností.

Část tohoto úsilí však bude pocházet z uživatelské základny, jak připouští Davisová:

Aktivně povzbuzujeme lidi, aby nám hlásili nevhodné zprávy, a vyzýváme je, aby tak učinili, když to vypadá, že by mohl nastat problém. Jakmile tak uživatelé učiní, můžeme si nahlášenou zprávu prohlédnout, prozkoumat obsah, nabídnout podporu tam, kde je to vhodné, a v případě potřeby přijmout opatření. Tam, kde zjistíme zneužití, předáváme zprávy úřadům a rychle reagujeme na platné žádosti o údaje na podporu vyšetřování donucovacích orgánů – a tak učiníme vždy.

Společnost Meta, jak již bylo zmíněno výše, vlastní Facebook a Instagram a říká, že tato funkce se nakonec mezi uživatele určitě dostane. Některé nedostatky je ale zřejmě ještě potřeba vyladit. Což pro nás znamená ještě delší čekání.

Zdroj: iDownloadBlog

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *