Apple Watch aneb koupit či nekoupit?

Prodej Apple Watch se blíží (29.1.2016) a my vám přinášíme pohled na možnosti využití, zda má smysl do nich investovat či zda je to krok jinam.

Apple Watch jsem si pořídil v předstihu, abych vám mohli pomoci při výběru. Dovezl mi je náš externí dopisovatel z Miami, Floridy ve verzi Sport 42mm.

IMG_8392

Kde tedy začít.. Vezmeme to popořadě, jak jsem získal pocity já. Krabička je perfektní (jak jinak), ale překvapí vás svou velikostí a velkou hmotností. Ta je způsobená hlavně plastovou krabičkou uvnitř. Samotné hodinky jsou velmi lehké a hodí se tedy jak ke sportu, tak vám nevadí, pokud si je necháte na ruce přes noc. Vyhovující je i tvar. Zakulacené hrany vás zbytečně nedřou a o hodinkách téměř nevíte.

IMG_1146

Hodně propíraná je výdrž hodinek. Pravdou je, že na 2 dny bez nabíjení můžete zapomenout. Po dni používání při normálním využití může mít v Apple Watch cca 40-50% energie, nicméně jsem zažil i úplné vybití, ale to jsem hodinky zatížil přehráním hudby. Ani spát s hodinkami moc nelze, protože je musíte někdy nabíjet.

Nabíjení. Je sice na jednu stranu příjemné, že nabíjení lze provádět bezdrátově. Je tu ale několik ale. Nabíjecí kabel má 2 metry a například v mém případě je to zbytečně moc, akorát se mi válí po zemi u nočního stolku. Další problém je nekompatibilita s lightning konektorem. Daleko pohodlnější by bylo, pokud by šel kabel odpojit a nabíjecí dock šel připojit na lightning konektor. Také je škoda, že Apple neudělal nabíjení přímo pomocí lightning konektoru. Tak by šly hodinky nabíjet, byť při omezení pohybu i přímo na ruce. S bezdrátovým dockem o tloušťce 6 mm to nepřipadá v úvahu.

Apple Watch bez iPhonu? Na to zapomeňte. Hodinky bez iPhonu ani nespustíte pro první použití po vybalení z krabičky. Ani když je máte úspěšně nainstalované se bez iPhonu neobejdete. Dá se říci, že Apple Watch jsou vlastně takovým prodlouženým displejem iPhonu. A věcí, co na nich dokážete dělat bez telefonu je minimum. Asi nejlepší, co Apple Watch dokážou bez iPhonu je ukazování času a použití jako sport tester.

Na druh stranu, telefon sebou většinou nosíme všichni, takže hodinky budou po tuto dobu plně funkční.

IMG_1148

Jak tedy Apple Watch fungují? Základem je aplikace Watch v iPhonu. V ní naleznete všechna nastavení a zároveň funguje jako App Store. Můžete přes ní tedy stahovat aplikace, které v sobě mají podporu Apple Watch. U těchto aplikací si můžete nastavit, zda se mají objevit i v hodinkách. Do hodinek se nestahuje plná verze aplikace z iPhonu ale jen programová nadstavba, která vám zabere málo paměti. Proto je 8GB paměti v hodinkách plně dostačujících. Na ruce tedy využijete např. ovládání skladeb, možnost ovládání fotografování iPhonem, ukazatel počasí, pohybové aktivity, srdeční tep, widgety a další.

Řemínek ve verzi Sport. Pro sportování je opravdu navržen na výbornou, je velice lehký a nikde se nezachytává. Pro nasazení hodinek ale není zapínání plně intuitivní a potřebujete se naučit určitý grif. Pokud ale změníte styl a budete chtít zajít do společnosti, možná vám gumový řemínek nebude stačit. Proto je zde nabídka řemínků od Apple a dalších výrobců. Já jsme zakoupil řemínek podobný Milánskému tahu ale s bytelnějším zavíráním místo magnetického, u kterého jsem se obával, že by nedržel ve všech situacích. A dále řemínek stylu Článkový tah (názvy „tah“ jsou od Apple, líp by znělo „řemínek“). Oba mi přijdou velice elegantní a hodinky s nimi dostanou nový šmrnc. Ale záleží na vkusu.

IMG_1149

Cena. Asi vás nepřekvapí, že výrobní cena je cca 2 100 Kč a minimální prodejní 10 490 Kč. I přesto si myslím, že si je koupí velké procento majitelů iPhonů. Vzhledem k prodejní ceně iPhonů je základní cena hodinek o polovinu nižší. A to bude i jeden z důvodů, proč lidé jsou a budou ochotni si Apple Watch zakoupit. Hodinky budete mít v případě lepšího řemínku i jako šperk, na rozdíl od všech ostatních sport testerů. S tím se pojí i to, že pokud máte doma nějaké lepší klasické hodinky, nebudete je chtít už nosit, protože Apple Watch vám už ze své podstaty nabídnou více. Alespoň u mne to tak je. Své klasické hodinky v podobné cenové hladině jsem si od zakoupení Apple Watch na sebe nevzal. A nyní, po zakoupení elegantnějších řemínků, se tato možnost ještě více vzdálila realitě.

Koupit či nekoupit? Pokud jste fanda Apple a IT novinek, pak vám nákup doporučím. Pokud nesportujete a hodinky si chcete koupit ve verzi Sport, spíš si nákup rozmyslete. Pokud si chcete koupit šperk na ruku, hodinky si kupte, ale zainvestujte do lepšího řemínku, buď ihned, nebo následně. Pokud máte doma hodinky značky Rolex, Breitling a další, riskujete, že se vám po nákupu Apple hodinek na ty starší bude snášet prach a nakonec Rolexky možná prodáte, protože Apple Watch u vás začnou budovat závislost. Nehledě na to, že se letos nejspíše dočkáme druhé verze. Věřte mi, já už se závislým stal 🙂

IMG_1142

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *