Shrnutí včerejší konference

Včerejší konference měla být jednou z největších v historii Applu. Bylo tomu opravdu tak?

Začalo se pozvolněji linií o Apple Watch, kde se toho vlastně tolik nového neřeklo. Byl představen nový operační systém hodinek watchOS 2, který jasně udává směr osamostatnění hodinek od iPhonu. Apple chce nejspíš zacílit i na potenciální zákazníky bez iPhonu, možná chce i své hodinky připravit na podporu zařízení s Androidem. Google i Samsung totiž už podporu iOS pro své chytré hodinky připravují.

IMG_0610  IMG_0617

Představeno nám bylo několik ukázkových aplikací, mezi nimiž vynikla aplikace od americké zdravotnické společnosti AirStrip. Ta má za úkol zjednodušit komunikaci mezi lékaři a pacienty, nicméně v naší zemi ji uživatelé nevyužijí. Apple představil i spoustu nových řemínků a jiných doplňků k jeho hodinkám.

IMG_0621  IMG_0626

Poté byl představen tolik očekávaný iPad Pro s 12,9palcovým displejem. Ten má vynikající výkon stejně jako excelentní displej s ohromných rozlišením. Jeho funkce, mimo jiné i plnohodnotný split-screen, na pódiu představili na svých aplikacích také pracovníci Adobe a nečekaně i konkurenčního Microsoftu. I u iPadu byla představena zdravotnická aplikace usnadňující komunikaci lékaře a pacienta – Apple se chce nejspíš začít angažovat i v moderním americkém zdravotnictví, ve kterém se pohybuje hodně peněz.

IMG_0634  IMG_0639

S iPadem byla představena i nová klávesnice Smart Keyboard a nový stylus Apple Pencil. Klávesnice k iPadu v portfoliu Applu zatím chyběla a musela se pořizovat u jiných firem. Slouží i jako stojan pro tablet a při jejím použití pak zařízení nápadně připomíná konkurenční Microsoft Surface Pro. Stylus Apple Pencil má sloužit hlavně pro práci s grafikou, nicméně jestli se mezi specialisty uchytí je otázkou. Zařízení s cenou až 1079 dolarů má velmi úzkou cílovou skupinu.

IMG_0681  IMG_0661

Byla představena i nová Apple TV. Ta dostala přístup do App Storu a má se zaměřit na aplikace pro využití s televizí. Nicméně hlavní problém pro menší trhy zůstává, protože i nadále je pro sledování filmů a seriálů nutný účet u streamovacích služeb jako Netflix nebo Hulu, které jsou v menších zemích (včetně ČR) nedostupné. Apple počítá i s tím, že Apple TV se bude využívat i jako herní konzole. Byl vyvinut nový ovladač a i herní kontroler, ale zaměřením chce Apple TV konkurovat spíše Nintendu Wii, které už je zavedené a na trhu casual konzolí dominantní. Každopádně výhoda Apple TV tkví v obrovském množství hříček na App Storu, které všichni znají a jsou velmi populární.

IMG_0710  IMG_0703

kontroler

Na závěr byla představena nejvíce očekávaná novinka – nový iPhone 6s a 6s Plus. Zde se v podstatě splnilo to, co se čekalo – výkonnější hardware, lepší kamera a hlavně nová technologie 3D Touch. Výkonnější hardware a lepší kamera je něco, co se dá u nových modelů telefonů očekávat, hlavní inovací je tedy výše zmíněná technologie 3D Touch. Ta umožňuje snímat sílu stisknutí displeje.

IMG_0729  IMG_0737

Při ukázkách toho bylo využito hlavně při zobrazování náhledu do jiné aplikace, aniž by se opustila současná aplikace, např. lehkým ťuknutím se zobrazila zpráva a až silnějším stiskem se přešlo do vlastního chatovacího okna. Teď už bude na vývojářích, jak tuto technologii využijí ve svých aplikacích. Spousta uživatelů jistě namítne, že Android má nějakou obdobu 3D Touch už nějakou dobu k dispozici, nicméně myslím, že až teď se začne masivně využívat a stane se standardem – jako to bylo s prvním iPhonem a jeho technologií multi-touch.

IMG_0769  IMG_0744

Všechny výše zmíněné novinky budou k dispozici již před Vánoci.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *