Nový M2 iPad Pro zachycuje ProRes video a přináší nové gesto pro Apple Pencil

Nový Apple M2 iPad Pro nabízí záznam videa v ProRes, nové gesto pro Apple Pencil a další novinky. V prodeji bude již od 26. října.

M2 iPad Pro získává nahrávání videa ProRes

Jak nová šestá generace 12,9palcového iPadu Pro, tak čtvrtá generace 11palcového iPadu Pro využívají čip Apple M2, který přináší podporu pro pořizování záznamů ProRes.

Zachycování videa ProRes, které bylo původně k dispozici na iPhone 13 a iPhone 14 Pro, nyní přichází i na iPad Pro. ProRes je formát videa společnosti Apple, který přináší profesionální kvalitu obrazu, editaci více videí a další funkce, které milují i hollywoodští profesionálové.

Díky využití nového mediálního motoru a obrazového signálového procesoru čipu M2 umožňuje nový iPad Pro uživatelům pořizovat video pomocí kodeku ProRes. Apple také slibuje až 3x rychlejší výkon při překódování záběrů z jiného formátu do ProRes.

Žádná mini-LED obrazovka pro 11palcový iPad!

iPad Pro stále přichází ve dvou variantách – 11 palců a 12,9 palců – ale pouze 12,9palcový model je vybaven mini-LED obrazovkou, kterou Apple prodává jako „Liquid Retina XDR“. Mini-LED poskytuje zážitek podobný OLED. Další věcí, kterou podporuje pouze 12,9palcový model, je referenční režim, který odpovídá přesným požadavkům na barvy v pracovních postupech, jako je kontrola, třídění barev a kompozice.

Nyní mohou iPady Pro upravovat HDR obrázky a videa s plnými detaily a navíc si prohlížet HDR záběry s barevným profilem, který představuje finální zachycení.

Displej stále podporuje ProMotion a True Tone, stejně jako u předchozích modelů.

Rychlejší sítě

M2 iPad Pro podporuje Wi-Fi 6E (nedostupné v pevninské Číně a Japonsku) se stahováním posíleným až na 2,4 Gb/s, což je dvakrát rychleji než model M1. Modely M2 iPad Pro s podporou 5G pracují se sítěmi pod 6 GHz i mmWave a nyní podporují více sítí 5G po celém světě.

Mezinárodní uživatelé zájem o mmWave ovšem nemohou projevit, jelikož mmWave funguje pouze ve Spojených státech a Portoriku.

Jak rychlý je čip M2?

Nový čip M2 není o tolik rychlejší než M1, ale není to ani troškař. Přináší o 15 procent rychlejší CPU a o 35 procent rychlejší výkon GPU než čip M1 a zároveň poskytuje o 50 procent větší šířku pásma při 100 GB/s.

M2 také podporuje 16 GB unifikované paměti, přičemž efektivita paměti pomáhá zvýšit výkon multitaskingu a práci s velkými prostředky. Apple však neřekl, zda je 16 GB sjednocené paměti k dispozici pouze pro 1TB a 2TB modely, jako je tomu u M1 iPadů Pro.

M2 kombinuje osm výpočetních jader, 10 grafických jader, 16 jader Neural Engine vyhrazených pro strojové učení a spoustu dalších vyhrazených koprocesorů. Neural Engine v M2 je o 40 procent rychlejší (15,8 bilionu operací za sekundu).

Nové gesto pro Apple Pencil

Samsung kdysi experimentoval s gesty vznesení u svého stylusu a nedopadlo to dobře. Nyní je řada na Applu, aby přinesl nové gesto pro užití Apple Pencil.

Obrazovka nového iPad Pro dokáže rozpoznat váš stylus Apple druhé generace až 12 mm nad displejem. Když najedete stylusem Apple na displej, zobrazí se náhled vaší značky, abyste mohli kreslit s větší přesností.

Funkce Klikyháky, která vám umožňuje používat ruční psaní k vyplňování textových polí, také podporuje nové gesto pro použití Apple Pencil. Apple sdělil, že textové pole se automaticky rozšíří, jakmile se stylus dostane do spouštěcí zóny displeje iPadu.

Tato funkce nebude omezena na sadu vybraných aplikací – společnost Apple poskytla vývojářům nástroje pro rozpoznání gesta najetí i v jejich vlastních aplikacích.

Cena a dostupnost

Svůj M2 iPad Pro si můžete objednat od úterý 18. října 2022. V obchodech bude k dispozici již 26. října. Tablet zůstává k dispozici v poněkud matně stříbrném a vesmírně šedém provedení a v obvyklých konfiguracích úložiště 128 GB, 256 GB, 512 GB, 1 TB a 2 TB.

11palcový Wi-Fi model začíná na 25 990,-, verze 5G za 30 490,-
12,9palcový iPad Pro začíná na 35 490,- za Wi-Fi model a 39 990,- s připojením

Zdroj: iDownloadBlog

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *