SteelSeries Nimbus: herní ovladač pro Apple 

Základní informace + balení ovladače

SteelSeries Nimbus je herní ovladač pro Apple zařízení a je jedním z mála produktů, které mají v sobě zabudovaný konektor lightning a přitom nemají žádné logo s nakousnutým jablíčkem. Nimbus sice není originální ovladač od firmy Apple, ale za to je certifikovaným ovladačem (Made for) pro novou Apple TV, iPhone, iPad a Mac. Je zde tedy zaručená kompatibilita bez nutného zásahu do samotného systému, jako tomu je u oficiálně nepodporovaných ovladačů. Z rodiny iPhonu jsou podporovány zařízení od  iPhone 5 a výše, iPad mini je kompatibilní 1., 2., 3. a 4. generace, u většího iPadu to jsou modely iPad s Retina displejem, iPad Air a iPad Air 2 a nechybí samozřejmě i iPad Pro. Dále je možné ovladač připojit k páté i šesté generaci iPodu touch. Podmínkou pro bezproblémové používání je minimálně iOS 7.0, či Mac OS X 10.9 a tvOS 9.0. Bezdrátový ovladač SteelSeries Nimbus se připojuje pomocí Bluetooth 4.1 a napájení je zajištěno integrovanou lithium-iontovou baterií, která udrží ovladač při životě více než 40 hodin hraní. Ovladač je zabalen v pěkné polstrované krabičce. Součástí balení je pouze ovladač, jednoduchý manuál a dvě SteelSeries nálepky. Nabíjecí lightning kabel  není součástí balení, což trochu zamrzí, protože zrovna tento typ kabelu se vždy hodí mít navíc. 

IMG_1625

Vzhled a zpracování 

Design ovladače připomíná svými tvary ovladač od Microsoftu k Xboxu a pocit při držení taktéž. Ovladač má rozměry 15 x 11 x 6,32 cm a váží 242 gramů, disponuje levým a pravým analogovým joystickem, barevně odlišenými akčními tlačítky, jendoduchým šipkovým přepínačem a pro konzolisty známými L1/L2 a R1/R2 tlačítky, kdy spodní L2 a a R2 jsou proporcionální. Uprostřed ovladače se nachází tlačítko vyvolávající menu v nové Apple TV nebo menu ve hrách, např. na iPadu. Nad tímto tlačítkem se nachází čtyři LED kontrolky zobrazující mimojiné stav baterie při dobíjení ovladače. Z opačné strany se nachází párovací bluetooth tlačítko, zapínací/vypínací posuvník a lightning kontektor. Ovladač je velmi kvalitně zpracován. Po dobu testování se nevyskytlo žádné povrzávání, či zasekávání tlačítek. Matná povrchová úprava zajišťuje jistý úchop a také je odolná vůči drobným škrábancům. 

IMG_1626

Spárování ovladače a hraní

K tomu, abyste mohli s ovladačem hrát, ho stačí jen připojit přes bluetooth a mít staženou aplikaci od výrobce. Při párování není vyžadováno žádné heslo a spojení tak proběhne rychle a bezproblémově. Aplikaci SteelSeries Nimbus Companion App (zde) je možné po spárování smazat a používat gamepad bez ní. Prostřednictvím této aplikace lze aktualizovat firmware ovladače a procházet hry, které ovladač podporuje.

S otázkou podpory jednotlivých her se dostáváme k prvnímu problému, kdy přes samotný appstore není možné zjistit, zda-li je ovladač podporován na 100% a nebo pouze částečně. Myslím tímto převším ovládání v menu jednotlivých her, kdy je většinou nutné se proklikat dotykově přes toto rozhraní a až při samotné hře je možné ovladač použít. V appstore jsou ale také hry, které mají kompatibilitu zvládnutou na 100%, kdy hra sama detekuje připojený gamepad a přízpůsobí proto i ovládání menu.

IMG_1620

S ovladačem byly vyzkoušeny hry jako World of Tanks, Minecraft, Leo’s Fortune, Crossy Road, Dead Trigger 2, Asphalt 8, Real Racing a Modern Combat 5, přičemž uživatelsky nejlepší kompatibilitu nabídly hry Dead Trigger, Asphalt 8 a Real Racing. Na 99% je podporován Minecraft, kdy jedinou chybou je nemožnost se dostat do menu hry pomocí ovladače. V případě, že máte nějakou hru u které chcete vyzkoušet její kompatilibitu s ovladačem, nechte nám pod článkem komentář a my se pokusíme hru vyzkoušet. 

Pokud shrnu hraní s tímto gamepadem, tak subjektivně je nutno zmínit, že samotné hraní se zde posouvá na úplně jinou úroveň a troufám si zde i napsat, že se používání tohoto gamepadu u iPadu nebezpečně přibližuje hraní na konzoli. Odezva je mnohem lepší než na dotykovém displeji a rychlost stisku tlačítek a příkazů také. V tomto ohledu budou zkrátka gamepady vždy lepší, než dotykové displeje. Příklady her a používání gamepadu jsou ukázány na krátkém videu pod článkem.

IMG_1618

Dostupnost a cena

Bezdrátový herní ovladač SteelSeries Nimbus lze v České republice zakoupit pouze prostřednictvím webového Apple Store, a to za cenu 1 599 Kč.  Apple Store jej má na skladě a dodání probíhá do druhého dne od objednání. Odkaz pro zakoupení www.apple.com

 

Článek napsal náš externí dopisovatel Denis Hařovský

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *