Zde je důvod, proč Apple nemusel omezovat počet pracovních míst jako téměř každá jiná technologická společnost

Během pandemie většina technologických společností začala nabírat nové zaměstnance. Nyní, když se věci uklidnily, mnozí ruší tisíce pracovních míst, aby se pokusili zmírnit své výdaje. Společnost Apple se zatím jako jedna z mála vyhýbala prořezávání pracovních míst. A nová zpráva od Bloombergu se zabývá tím, co Apple udělal v posledních několika letech jinak, díky čemuž byl připraven zvládnout náročné makroprostředí, aniž by musel propouštět zaměstnance.

Jednou z kritických voleb bylo, jak Apple během pandemie najímal nové zaměstnance. Zatímco společnosti jako Amazon, Meta a Salesforce zhruba zdvojnásobily své pracovní síly od roku 2019 do roku 2022 se ~100% nárůstem počtu zaměstnanců, Apple zvýšil počet zaměstnanců pouze o 20 %.

Dokonce i 60% nárůst počtu zaměstnanců společnosti Google Alphabet se ukázal jako neudržitelný. Jak uvedl Bloomberg, dohromady Alphabet a Amazon nedávno propustily kolem 30 000 zaměstnanců. Mezitím Zoom právě oznámil, že propustí 15 % svých globálních zaměstnanců.

Na konci roku 2022 Apple zpomalil nábor a někteří to považovali za zmrazení jejich náboru. Ale opět se podařilo vyhnout se propouštění.

Druhá část toho, proč se Apple dokázal vyhnout propouštění, hovoří o tom, jak efektivní a zisková je společnost ve všech oblastech svého podnikání. Podle údajů Bloombergu Apple za posledních šest let více než zdvojnásobil své příjmy na další počet zaměstnanců, což je neuvěřitelný výkon.

Robustní základní podnikání a efektivita společnosti Apple jsou samozřejmě kritickou součástí úžasného nárůstu příjmů na další počet zaměstnanců. Ale kombinace tohoto super ziskového podnikání s mnohem nižším nárůstem náboru v posledních letech je to, co dělá výše uvedenou metriku ve srovnání s ostatními technologickými giganty vyjímkou.

Analytik Credit Suisse Group AG Shannon Cross v rozhovoru pro Bloomberg popsala větší spektrum Applu takto: „Záleží na správě managementu o dolarech akcionářů a pevném zaměření na to, do jakých příležitostí růstu investovat.“

I když Apple promeškal své Vánoční příjmy s nižším prodejem iPhonů, než se očekávalo, čtvrtletní neúspěchy společnosti Apple jsou podle standardů jakékoli jiné společnosti neuvěřitelný výkon. Tržby 117 miliard USD a zisk téměř 30 miliard USD… a to za 3 měsíce!

Apple také oslavil překročení 2 miliard aktivních zařízení Apple a nový rekord v tržbách za služby.

Zdroj: 9to5mac

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *