Kolik procesorů A9 vyrobil pro Apple Samsung?

Procesory A9 pro iPhone 6s poskytují dva výrobci, přičemž jeden z nich je konkurent Applu na trhu smartphonů. Jak moc je Samsung pro Apple důležitý?

Nové procesory A9 v iPhonu 6s mají opravdu špičkový výkon a zařadily iPhone mezi ty nejvýkonnější smartphony na trhu. Pro Apple je vyrábí dvě společnosti – taiwanská TSMC, která je šestým největším výrobcem integrovaných obvodů na světě, a konkurenční Samsung.

Po rozebrání několika iPhonů 6s se zjistilo, že Samsung použil při výrobě modernější technologie než TSMC. Procesory Samsungu používají 14nm architekturu, ty od TSMC 16nm. Ve výsledku jsou pak čipy od TSMC o něco větší, což jistě Applu způsobilo spoustu problémů. Nicméně Apple při objemu výroby až 90 milionů kusů neměl pravděpodobně příliš mnoho alternativ k úpravě iPhonu pro dvě případné velikosti procesoru. Na výkon by tyto rozdíly neměly mít žádný vliv, minimální rozdíl může být v zahřívání čipu.

a9chipsamsungtsmcsplit

Celkově podle testů na přibližně 2 500 iPhonech 6s vyrobilo TSMC čipů pro Apple víc v poměru téměř 60 ku 40. U menší verze 6s vyrobilo TSMC téměř 80 % procesorů, v případě větší verze 6s Plus procesorů vyrobil víc zase Samsung v poměru 57 ku 43.

splittotala9

Nicméně existují zprávy, podle kterých se má pro budoucí iPhone stát TSMC exkluzivním dodavatelem procesorů.

Zdroj: macrumors.com

This article has 1 comments

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *