V Japonsku jsou prodeje nového iPhonu oproti minulému roku nižší

Japonsko je možná jedinou zemí, kde se nový iPhone 6s prodává oproti modelu z minulého roku hůř. Proč tomu tak je?

Apple prodal první víkend rekordních 13 milionů kusů iPhonů 6s a 6s Plus. Pro porovnání – předchozích modelů 6 a 6 Plus se minulý rok ve stejném časovém období prodalo 10 milionů kusů, což byl už tehdy pro Apple rekord. Nicméně v Japonsku se nových iPhonů 6s prodalo o celých 15 % méně než minulý rok. Proč zrovna tam?

Důvodů může být několik. Podle dosavadních prodejů lze usoudit, že v Japonsku je po iPhonu silná poptávka – 60 % tam prodaných smartphonů v roce 2014 byly právě iPhony. Tím lze poměrně s jistotou vyloučit možnost, že by Apple a jeho produkty byly v Japonsku jednoduše nepopulární. Vysvětlením tedy může být to, že dominantní japonský operátor NTT DoCoMo tento rok poprvé oznámil datum, kdy nové iPhony zavede do své nabídky a možná tak některé zákazníky odradil od brzkého nákupu v oficiálním Apple Storu.

Za nový prodejní rekord ale může hlavně Čína, která byla letos poprvé v „první vlně“ zemí, kde se nový iPhone začal prodávat. Právě čínský trh umožnil to, že na některých trzích prodeje klesly a globální prodeje zároveň stouply.

V České a Slovenské republice přijde nový iPhone 6s a 6s Plus do obchodů tento pátek.

Zdroj: cultofmac.com

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *