Procesory A9 od TSMC jsou lepší než ty od Samsungu

Procesory A9 do nového iPhonu 6s vyrábí dvě společnosti – Samsung a TSMC. Podle několika testů by měl ten od TSMC být šetrnější k baterii.

Jak jsme vás nedávno informovali, procesory A9 vyráběly pro Apple dvě firmy – Samsung a TSMC. Procesory od obou firem se ale liší, hlavně rozdílnou architekturou, díky které jsou čipy od Samsungu menší. Oproti tomu mají ale čipy od TSMC podle několika testů mnohem důležitější vlastnost – jsou šetrnější k baterii.

Testy provedli známí YouTubeři Austin Evans a Jonathan Morrison. Ve všech testech dospěli ke stejnému závěru – procesory A9 od výrobce TSMC více šetří baterii. V prvním testu po kompletním nabití baterie natočili 10minutové 4K video, exportovali ho do aplikace iMovie a nechali běžet několik testů. Po těchto úkonech skončil iPhone s čipem od TSMC na 62 % baterie, ten druhý s čipem od Samsungu na 55 %. Při aktivnějším používání může těchto 7 % znamenat rozdíl v tom, zda se večer vrátíte domů s nabitým telefonem či nikoliv.

Další test byl méně náročný. YouTubeři nechali na obou dvou verzích iPhonu běžet testování baterie pomocí benchmarku Geekbench 3 a čekali, než se kapacita plně nabité baterie sníží na 50 %. iPhonu s čipem od TSMC to trvalo o celých 50 minut déle a navíc běžel při mnohem nižší teplotě.

Protože testování baterie pomocí Geekbenche 3 je stále mnohem náročnější než je běžný provoz, nechali YouTubeři v posledním testu běžet na obou iPhonech to samé hodinové video. Při této méně náročné aktivitě byl finální rozdíl v kapacitě baterie už pouze 1 % – při hodinovém přehrávání videa spotřeboval iPhone s procesorem od TSMC 14 % baterie, druhý s procesorem od Samsungu 15 %.

Nicméně zákazník stejně před koupí iPhonu původ procesoru ve svém zařízení nezjistí a tak nezbývá nic jiného, než při placení doufat v čip od TSMC.

Zdroj: 9to5mac.com
Úvodní obrázek: mobot.net

This article has 1 comments

  1. Arnostek Reply

    *konspiracni teorie* jestli Samsung nesabotuje tu baterku umyslne

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *