Politická podpora pro zákon o šifrování dat klesá

Začátkem roku se hodně diskutovalo o sporu Applu a FBI ohledně šifrování dat – i na politické úrovni. S ukončením tohoto sporu ale politická diskuze utichla.

Ve sporu šlo o to, že FBI požádala Apple o vytvoření speciálně upraveného iOS s deaktivovanými bezpečnostními prvky – američtí vyšetřovatelé se totiž potřebovali dostat do iPhonu jednoho ze strůjců teroristického útoku. Apple ale tento požadavek odmítl s tím, že je proti jeho zásadám pouhé vytvoření takto upraveného systému. Celý případ vyvrcholil soudním nařízením ve prospěch FBI a nakonec i soudním procesem.

Poté ale FBI najala soukromou společnost, které se zmíněný iPhone podařilo odemknout. Tím byl celý případ ukončen a utichávat začala i politická diskuze o šifrování dat, která celý spor doprovázela. Společnost se rozdělila na dva tábory – veřejnost byla spíše na straně FBI, ostatní technologické firmy se postavily za Apple – a padly i mnohé odvážné návrhy zákonů.

Nyní ale zákon o šifrování dat přestal ztrácet politickou podporu a tak to vypadá, že iPhone se v tomto ohledu v blízké době nezmění.

Zdroj: macrumors.com

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *