Apple může dostat pokutu za každý zašifrovaný iPhone v New Yorku

Pokud projde nový návrh zákona v americkém státě New York, je možné, že Apple a Google budou čelit pokutě 2 500 dolarů za každé zašifrované zařízení s jejich operačním systémem prodané od začátku roku. Stát má necelých 20 milionů obyvatel, takže se ve výsledku může jednat o vysoké částky.

V současnosti žádné požadavky pro tvorbu tzv. „backdoor“, které umožní rozšifrování dat v daném zařízení, nejsou. Nicméně s rostoucí hrozbou terorismu se začínají požadavky na jejich tvorbu objevovat – nedávno např. v Číně a Velké Británii. Apple je každopádně silně proti tvorbě backdoor, protože soukromí jeho zákazníků je pro společnost velmi důležité.

V současnosti jsou uživatelská data na iOS zařízení velmi dobře zašifrována a je značně obtížné se k nim neoprávněně dostat. Backdoor je funkce, která by bezpečnostním (ale i jiným) složkám přístup k těmto datům umožnila – pokud by jim Apple poskytl klíč pro dešifraci.

Nicméně i samotný Apple tvrdí, že není technicky možné pro jejich systém takovou funkci vůbec vytvořit. A i kdyby bylo, tak by ji společnost ze zásad odmítla vytvořit. Na druhou stranu New York (potažmo celé Spojené Státy), Velká Británie a Čína jsou pro Apple jedny z nejdůležitějších trhů a možná by byl nucen na své morální zásady rezignovat.

Dodržování zásad ochrany soukromí zákazníků způsobuje jisté obtíže i přímo vývojářům Applu, kteří mají kvůli nedostatku dat např. ztížený vývoj umělé inteligence oproti konkurenci.

Zdroj: appleworld.today

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *