FBI se kvůli šifrování nemůže dostat do smartphonu teroristy

Vysoká úroveň zabezpečení smartphonů má i své nevýhody. Technici FBI se nemůžou dostat do smartphonu jednoho ze strůjců nedávného teroristického útoku v Kalifornii, při kterém zemřelo 14 lidí.

To řekl přímo ředitel FBI James Comey. Technici americké federální policie se nebyli schopni dostat do smarthponu jednoho z atentátníků ani po dvou měsících. Jeho přesný model nebyl jmenován, ale vzhledem k potížím s rozšifrováním zařízení se bude pravděpodobně jednat o nový iPhonu nebo smartphone s Androidem, které umožňují zašifrování celého disku. Pravděpodobnější je iPhone, protože iOS 8 a 9 nedokáže dešifrovat ani Apple – i kdyby to dostal nařízené od soudu, je to technicky neproveditelné.

Comey tvrdí, že je stále těžší se k obsahu zašifrovaných zařízení dostat. Nicméně ani on není zastáncem toho, aby společnosti do svých zařízení dávala tzv. „backdoor“, čili možnost dešifrování dat při použití daného klíče, který by společnost znala a mohla poskytnout. Právě kolem backdoor nyní probíhají v mnoha zemích vášnivé debaty. Apple je zásadně proti ním, soukromí jeho zákazníků je pro něj prioritou.

Zdroj: appleinsider.com

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *