Intel by se měl začít bát A9X čipu, který obsahuje iPad Pro

Internet byl v minulosti k myšlence Maců s ARM čipy velmi skeptický, poslední zprávy však naznačují, že to není takové sci-fi, jak se může na první pohled zdát. Jsou totiž čím dál tím výkonnější. Zvládly by však opravdu pohánět Macy?

Odpověď není zcela jednoznačná, ale nová řada výkonnostních testů naznačuje, že ARM čipy Applu se začínají rovnat čipům Intel Core M, které obsahuje 12palcový retina MacBook. Pokud to tak bude pokračovat, iPady budou rychlejší než Macy již za pár generací.

ARM je označení architektury procesorů používaných díky své nízké spotřebě elektrické energie zejména v mobilních zařízeních (mobilní telefony, tablety). Globálně je v roce 2013 ARM nejpočetněji zastoupenou architekturou mikroprocesorů, přičemž 60 % mobilních zařízení na světě obsahuje ARM čip.

Výkonnostní testy vytvořil server AnandTech v rámci hluboké recenze iPadu Pro. Porovnával ho s CoreM zařízeními, jako je právě retina MacBook, ASUS Transformer Book T300 Chi a ASUS ZenBook UX305CA. MacBooku a ZenBooku se v mnoha ohledech rovnal, akorát Transformer Book ho porazil.

I tak, za pár generací by se ARM čipy Applu skutečně mohly rovnat Intelu.

Intel by se proto měl začít bát. Macy jsou totiž jedinými počítači a laptopy, kterým prodeje neklesají, ale rostou.

zdroj: cultofmac

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *