Jak vypadá nový čip A9X zevnitř?

A9X je procesor použitý Applem v jejich novém iPadu Pro. Podle benchmarků je výkonnější než procesor jakéhokoliv jiného tabletu a má dokonce i vyšší výkon než některé novější MacBooky. Jak ale vypadá zevnitř?

Na to se podívali zaměstnanci společnosti Chipworks. Z toho, co uvnitř nového čipu od Applu objevili, by si mohli vzít příklad i technici z Intelu – jedná se totiž o velmi kvalitní návrhářskou práci.

V prvé řadě je čip A9X mnohem větší než jeho kolega z iPhonu 6s, A9.  To samozřejmě není problém, protože tělo iPadu Pro ho bez problémů pojme. Výrobcem tohoto čipu je pouze TSMC, který se o výrobu A9 dělí se Samsungem. Nicméně taiwanský výrobce čipy A9X pouze vyrábí, navrhli jej samozřejmě technici Applu.

A9X-teardown-Chipworks

Vlastní čip obsahuje dvě procesorová jádra a 12clusterový grafický procesor. Procesor neobsahuje tříúrovňovou cache paměť – to je poměrně netradiční, nicméně na výkonu to procesoru podle benchmarků nijak neubralo. Procesor se nachází na obrázku v zeleném rámečku.

Čip A9X se rozkládá na ploše 147 čtverečních milimetrů, což je o 40 % více než u čipu A9 a jistě to zvyšuje obtížnost výroby tohoto čipu.

Tento nový čip je tedy bezesporu velmi výkonný. Podle některých zpráv Apple dokonce uvažuje o tom, že by jím nahradil současné procesory od Intelu u některých MacBooků.

Zdroj: idownloadblog.com

This article has 1 comments

  1. TheMachine Reply

    aby se casem apple nezaradil po bok intelu a amd jako hlavni výrobce procesoru…

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *