Další snižování cen v Indii! Tentokrát dokonce u nového iPhonu 6s

Apple se na indickém trhu opravdu chce prosadit. Po nedávném snížení ceny iPhonu 5s téměř o polovinu tam byl zlevněn i nový iPhone 6s a 6s Plus – konkrétně o 15 %.

O analýze kroků Applu v Indii jsme vás informovali včera. Zlevněním svého současného vlajkového modelu dává Apple jasně najevo, že si plánuje své místo v druhé nejlidnatější zemi vydobýt.

Po vydařeném uvedení iPhonu 6s klesají v současnosti jeho prodeje rychleji, než se původně očekávalo. V říjnu Apple importoval do Indie téměř 320 tisíc kusů nejnovějších iPhonů, doufajíc ve velký zájem tamějšího obyvatelstva o jeho nejnovější smartphone. V listopadu už je toto číslo o 62 % nižší, vyvezlo se tam 120 tisíc iPhonů 6 a 6s.

I když je indický trh v porovnání s tím čínským malý, jedná se v současnosti o nejrychleji rostoucí trh co se týče smartphonů. Jelikož iPhone je hlavní produkt Applu, je pro tuto společnost Indie do budoucna velmi důležitá – brzy se může stát „novou Čínou“. Nicméně Indie je zatížena velmi vysokými cly a pro tamější obyvatelstvo s nevelkou střední třídou jsou iPhony jednoduše příliš drahé a proto většinou volí levnější modely od Samsungu.

Výrobce elektroniky Foxconn plánuje do roku 2020 v Indii postavit 10-12 nových továren, nicméně zatím se neví, jestli se tam budou produkovat i iPhony – o tom zatím Tim Cook s indickým premiérem pouze diskutovali. Absence výroby Applu v Indii je  dalším problémem, protože podle tamních zákonů musí nadnárodní společnosti produkovat určité procento svých výrobků přímo na území Indie, aby tam mohly své produkty přímo prodávat. S tím se pojí problém nemožnosti provozu Apple Storů, nicméně zmíněné zákony se mají v blízké době zmírnit.

Zdroj: 9to5mac.com

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *