Proč Apple snížil cenu iPhonu 5s v Indii téměř o polovinu?

Společnost CNET poskytla analýzu nedávných kroků Applu v Indii. Jakou roli bude tato země hrát v politice Applu?

I když se prodejně novému iPhonu dařilo a Apple je zdaleka nejvíce ziskovým výrobcem smartphonů, údajně se mezi 5 největších výrobců těchto zařízení – alespoň co se týče počtu prodaných kusů – nedostal. Nicméně to se Apple snaží změnit a proto se zaměřuje na nové trhy mimo tradiční rozvinuté země.

V Číně se Applu daří. I když mezi ním a tamější totalitní vládou nějaké rozpory byly a pravděpodobně i budou, iPhony se tam prodávají skvěle a dokonce získaly statut ukazatele společenského postavení. To umožnila v Číně rychle rostoucí střední třída, která tvoří v nejlidnatější zemi světa obrovskou kupní sílu.

Nicméně v Indii, i když už populací téměř Čínu dohnala, tato početnější střední vrstva obyvatel stále chybí. Právě proto se tam podle zprávy společnosti CNET rozhodl Apple drasticky snížit cenu svého staršího iPhonu 5s. Ten se tam nyní oficiálně prodává za přibližně 9 200 korun. I to je ale pro chudší obyvatele hodně, obzvlášť v porovnání např. s některými smartphony od Samsungu, které za cenu 4 700 korun nabízí lákavý 5,5palcový displej a 13MPx fotoaparát (to, jak moc je Android špatný operační systém zatím Indové nejspíš bohužel nezjistili – pozn. redakce).

Tímto zlevněním tedy může Apple navýšit svoje příjmy z Indie. To ale podle společnosti CNET není hlavním důvodem, proč Apple tento krok udělal. Podle ní chce v Indii hlavně vybudovat povědomí o této značce a o iPhonech. Až totiž příští rok vyjde iPhone 7, iPhone 6 s větším displejem se stane cenově dostupnější a mohl by poté oslovit v Indii širší skupinu potenciálních zákazníků.

Zdroj: patentlyapple.com

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *