Nucené vypínání aplikací na iOS má negativní účinek

Spousta uživatelů používá pro vypínání aplikací Force Quit, nucené ukončení aplikace po dvojitém stisknutí domovského tlačítka, aby ušetřili baterii a výkon. Jenže tomu tak není.

Nejdříve si ujasněme terminologii. Force Quit, nucené vypnutí aplikace, se v iOS provádí dvojitým stisknutím domovského tlačítka Home Button. Poté se vám zobrazí seznam aplikací a vy je můžete tahem nuceně ukončit. Normální ukončení aplikací se provádí jediným stisknutím domovského tlačítka Home Button.

Spousta – možná i většina – uživatelů si myslí, že klasické ukončení nestačí, protože aplikace pak zůstane v jejich seznamu právě po dvojitém stisku domovského tlačítka. Že jejich nuceným ukončením se sníží spotřeba baterie a zvýší se výkon. Je tomu ale úplně jinak – na výkon ani na spotřebu baterie nemají tyto „zmražené“ aplikace žádný efekt, naopak se jejich nuceným vypnutím spotřebuje malá část kapacity baterie. A aplikace ukončené normálně mají navíc tu výhodu, že si pamatují, kde uživatel v jejich používání skončil.

Baterie se naopak spotřebovává tím, že se aplikace nuceným vypínáním neustále načítá a zase odebírá z paměti. Zde je vhodná analogie – představte si, že dostanete žízeň. Dojdete do kuchyně a natočíte si plnou sklenici vody. Polovinu vypijete, druhou polovinu vylijete. Za půl hodiny dostanete žízeň znovu – opět si natočíte sklenici vody, polovinu vypijete, druhou polovinu znovu vylijete. To nedává smysl, že?

Je zde několik výjimek. Samozřejmě můžete nuceně ukončit aplikaci, která přestala odpovídat nebo nereaguje korektně. Pak jsou zde tři případy, kdy aplikace běží na pozadí i potom, co byla ukončena normálně:

  • Aplikace potřebuje dokončit krátký úkon – například pokud mailový klient nestačil odeslat větší přílohu, tak jí odešle na pozadí.
  • Aplikace potřebuje stáhnout data – například, když vypnete vaši podcastovou aplikaci v tu chvíli, kdy stahuje novou epizodu.
  • V aplikaci běží dlouhodobý úkon – například hudební přehrávač, který na pozadí pouští hudbu.

Ze zmíněných důvodů tedy nemusíte zběsilými pohyby nuceně ukončovat všechny vaše aplikace po každém použití vašeho zařízení – nechte iOS, ať se o to postará sám.

Zdroj: idownloadblog.com

This article has 1 comments

  1. Majk Reply

    Tak abych řekl pravdu, také jsem patřil k lidem, kteří vypínají aplikace „nuceně“, jak je to nazváno v tomto článku. Nicméně argument se sklenicí vody je celkem zajímavý. Není nic jednoduššího, než si to vyzkoušet.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *