John McAfee se nabídnul, že pro FBI rozšifruje střelcův iPhone

John McAfee, muž proslavený svojí prací ve sféře kyberbezpečnosti, se postavil ve sporu Applu proti FBI na stranu výrobce iPhonů. Nicméně to, že by zařízení neměl rozšifrovat Apple, neznamená, že to nemůže udělat on.

V reakci na otevřený dopis, který Tim Cook zveřejnil jako odpověď na žádost FBI, se McAfee nabídnul, že on a jeho tým hackerů rozšifrují požadovaný iPhone. Během pouhých tří týdnů.

„Zde je má nabídka FBI. Já, spolu se svým týmem, zdarma, bez nároků na honorář, rozšifruji iPhone ze San Bernardina,“ napsal McAfee pro Tech Insider. „Použijeme primárně sociální inženýrství, během tří týdnů budeme hotovi. Pokud mojí nabídku přijmete, nebudete již po Applu požadovat, ať vytvoří ve svém softwaru zadní vrátka, což by byl začátek konce Ameriky.“

Boj Applu s FBI eskaloval tento týden, kdy soudce přikázal firmě napsat software, který by úřadu odemknul kompromitovaný iPhone. Střelec, spolu s jeho ženou, zavraždil minulý prosinec 14 osob v San Bernardinu, Kalifornii. Oba dva byli po útoku zastřeleni policií.

Střelcův iPhone by mohl obsahovat jeho kontakty a případné motivy, kterého k činu vedly. Nicméně bezpečnostní experti, skupiny na ochranu práv občanů, neustále rostoucí počet společností ze Silicon Valley a dokonce staří dobří fanoušci Applu (kteří teď sepisují petici) podporují firmu v rozhodnutí iPhone nerozšifrovávat. Argumentují tím, že pokud se tak jednou stane, FBI bude vlastnit nebezpečný precedens, který by mohl narušovat soukromí všech občanů.

MacAfeeho tým

Tým hackerů McAfeeho je údajně sestaven z největších géniů planety (jeho slova). Jen čtvrtina z nich jsou však „klasičtí“ programátoři, zbytek se věnuje sociálnímu inženýrství.

„Pokud to nezvládnu, sním svojí botu,“ uvedl McAfee. „Vím, že to lze. Je to jasný fakt.“

Pokud by FBI nabídku přijala, celý spor by se tím vyřešil. Apple by nemusel do softwaru svých zařízení vkládat zadní vrátka pro externí přístup a úřad by získal informace, které potřebuje. Nicméně to se zřejmě nestane. Všechno naznačuje tomu, že FBI si chce na tomto případu vydobýt právo získat neomezený přístup k jakémukoli zařízení.  

zdroj: cultofmac

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *