Expert na terorismus tvrdí, že FBI není v kauze okolo odemčení iPhonu upřímná

FBI není v kauze okolo odemčení zašifrovaného iPhonu jednoho ze strůjců nedávného teroristického útoku podle experta na terorismus upřímná. Policii jde prý pouze o vytvoření precedentu.

Ve sporu se jedná o to, že FBI získala iPhone jednoho ze strůjců nedávného teroristického útoku, nicméně kvůli zašifrovanému disku se do něj nemůže dostat. Ve smartphonu by se mohly nacházet např. důležité kontakty zmíněného teroristy, což by mohlo pomoci s vyšetřováním. FBI tedy požádala Apple, aby vytvořil speciálně upravenou verzi iOS bez bezpečnostních prvků.

To ale Apple odmítl udělat, protože je to proti jeho zásadám a soukromí zákazníků je pro společnost jednou z priorit. FBI tedy získala soudní nařízení, aby jí Apple vyhověl. Ten ale i přes soudní příkaz stále odmítá s FBI spolupracovat a celý případ tedy skončil u soudu, který započne 22. března.

Zmíněný expert na terorismus rozhodně není ve svém oboru nováčkem. Jedná se o muže, který upozornil tehdejšího amerického prezidenta George Bushe na možnost blížícího se teroristického útoku Al-Kajdy – chvíli před 11. zářím 2001.

Ten tvrdí, že kdyby FBI opravdu chtěla pouze odemknout zmíněné zařízení, tak by to přenechala na americké národní bezpečnostní agentuře NSA, jejíž experti by s tím prý neměli problém. Podle něj ale FBI chce hlavně vytvořit precedent do budoucna.

Zdroj: cultofmac.com

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *