Uživatelé přecházejí z Androidu na iPhone

Za poslední rok iOS zvyšuje svůj podíl na trhu na úkor Androidu, především v bohatších zemích. Může tento trend pokračovat?

V roce 2011 se situace na trhu smartphonů výrazně lišila od té současné. Náskok Androidu před iOS byl výrazně menší, BlackBerry bylo stále ve hře a ještě dozníval dříve populární Symbian – ten byl tehdy stále dominantní například v Číně. Objevil se Windows Phone, který měl podle některých tehdejších odhadů mít v současnosti na trhu podíl až 15 %.

Mezi roky 2011 – 2014 se ale všechno změnilo. Android extrémně posílil a na úkor všech ostatních platforem dosáhl jeho podíl na trhu v polovině roku 2014 dokonce necelých 85 %. iOS v tuto chvíli spadl hluboko pod 15 %, pak ale začal stoupat společně s Androidem. Růst obou platforem zároveň byl umožněn pokračujícím zánikem BlackBerry a ostatních malých platforem – tedy kromě Windows Phone, který se od roku 2013 stále drží lehce pod hranicí 3 %.

V druhé polovině roku 2014 už začal podíl Androidu klesat na úkor iOS. Na konci roku se začal iPhone dostávat na hranici 20 %, kdežto Android spadl téměř na 76 %. Po Vánocích Android opět na úkor iOS trochu posílil – podíl na trhu je velmi závislý na příslušném čtvrtletí – nicméně od začátku roku 2015 iOS pokračuje ve stoupání na úkor Androidu.

To je dáno mnoha faktory. Celosvětový vývoj vlastně kopíruje vývoj bohatších zemí, kde tato situace probíhá již o něco déle. Zde je řeč hlavně o zemích kontinentální Evropy – V USA a Velké Británii se iPhonům dařilo vždy o něco líp, i když i zde získal Android převahu. To je přehledně zobrazeno na stránkách Kantar. Zajímavostí evropských zemí je i vyšší podíl zařízení s Windows Phone – průměrně 12 %, v Německu i přes 15 %.

Důležitým faktorem je Čína, která již někdy kolem roku 2013 sebrala USA prvenství v počtu smartphonů a kde v poslední době získává iPhone díky marketingu Applu velkou popularitu. Největší zásluhu na úspěchu iOS má ale vlastní iPhone, jehož verze iPhone 6 vydaná minulý rok se stala nejlépe prodávaným iPhonem v historii a svými prodeji předčil všechny své konkurenty, včetně těch od Samsungu. Podle odhadů až 50 % uživatelů iPhonu 6 na něj přešlo z Androidu. Apple očekává zopakování úspěchu s letošním modelem iPhone 6s, takže není důvod předpokládat, že by se tendence na trhu se smartphony měly změnit.

V České Republice je situace poněkud jiná – i zde má největší podíl na trhu Android, na druhém místě je však Windows Phone.

This article has 4 comments

  1. LOL Reply

    Všichni věříme v objektivnost tohoto tvrzení :-D. Není to vůbec napsané jako reklama na „jabka“. LOL

  2. MartiN Reply

    Taky jsem presem z androidu na iOs apple je proste lepsi kvalitnejsi ve vsech ohledech vcetne designu!samsung a android je proste napodobenina slaba jine znacky neberu nesahaj ani pod kotniky 🙂

  3. Marek Reply

    Byl jsem zastance androidu, az my znamy ukazal ze se da mobil nastavit do pivodniho nastaveni… Ale muzu rict od te doby co mam ipod iphone a macboock. Tak nad miru spokojen. I ma zena ma iphone a to uz je co rict ze si to koupila chtela samsung a jak zjistila co umi jablko tak sla do toho… I vice mojich kolegu presli na ios. Proste ios je top…

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *