Uniklé interní postupy záručních oprav ukazují, jaké závady Apple opraví a které už ne

Pro jednotlivce, ale i pro řadu společností (servisů, přeprodejců…) je obtížné produkty Apple opravovat, nebo dokonce odhadnout, zdali vadu Apple sám opraví nebo vymění, či nikoliv. Nicméně společnosti unikl 22-ti stránkový dokument „Visual/Mechanical Inspection Guide“ který definuje, co je „oprávněná oprava“. Je údajně používán k provádění kontroly fyzického poškození a stanovení nákladů a má tvořit velký podíl na výcviku pro techniky Applu. 

Většina tohoto návodu je založena na „selském rozumu“, avšak některé postupy jsou přinejmenším zarážející jako například, pokud servisní pracovník nalezne na displeji mrtvý pixel, nesmí ho opravit, pokud o to zákazník sám nepožádá.

Apple má také velmi detailní postup kontroly zařízení poškozených vodou/kapalinou, zejména modely předcházející již vodotěsným iPhone7/7Plus.

 Další zajímavostí je, že Apple opraví v záruce prasklinu displeje (samostatná jedna čára-prasklina). Těžší poškození však již není kryto zárukou a oprava vyjde dle modelu na 129-140 dolarů (přes tři tisíce korun). V případě velmi výrazného poškození, a nebo i neodborné opravy svépomocí Apple opravu odmítá.

I přes to Apple občas udělá výjimku, a od tohoto návodu se odchýlí. Sám Apple uznává, že není možné podchytit každou situaci, která nastane, ať již na straně zákazníka, nebo na straně společnosti. Příkladem může být problém s dotykovou obrazovkou u iPhone 6, prodlužování záruky u první generace Apple Watch, nebo výměny reklamovaných Apple iPad 4s za novější model iPad Air 2. 

 

 

zdroj: engadget.com

 

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *