O kolik by byl iPhone dražší, kdyby se vyráběl přímo v USA?

„Vyrábějme více produktů v USA“ je oblíbeným tématem amerických kandidátů na prezidenta. Massachusetts Institute of Technology se pokusil zjistit, jak by to ovlivnilo cenu iPhonů.

V podstatě existují dvě možnosti – buď by se iPhony v USA pouze montovaly z dodávaných komponent nebo by se v USA vyráběly i komponenty pro iPhone. Podívejme se na obě možnosti.

Montování iPhonů netvoří podstatnou částku z celkové výrobní ceny zařízení. Podle odhadů se jedná o 4-10 dolarů. Pokud by v USA tedy probíhalo pouze montování, prodejní cena by se pravděpodobně zvýšila o 30-40 dolarů. Hlavním důvodem pro toto navýšení by ale nebyla dražší pracovní síla, nýbrž náklady na přepravu – většina komponent se vyrábí v oblasti Číny, takže by byl jejich převoz dražší.

Pokud by se v USA vyráběly i komponenty pro iPhone, cena by se zvedla výrazněji. Pro výrobu iPhonů, iPadů a Maců má Apple 766 dodavatelů komponent, přičemž pouze 69 z nich sídlí v USA. Více než polovina z nich má sídlo v Číně, většina zbylých potom v Japonsku nebo v Taiwanu. Pokud by v USA bylo vyráběno co nejvíce komponent, u kterých je to reálné, prodejní cena iPhonu by se pravděpodobně zvedla přibližně o 100 dolarů.

Zdroj: 9to5mac.com

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *