Kolik bude stát iPhone SE a jaký vliv bude mít jeho vydání na cenu iPhonu 5s?

Všichni fanoušci Applu napjatě očekávají představení iPhonu SE a také jeho cenu. Její odhad poskytli analytici z Wall Street a kromě toho diskutují i nad tím, jaký cenový vliv bude mít nový iPhone na starší modely.

Cena iPhonu SE bude podle analytiků v USA začínat na 450 dolarech. To je v přepočtu necelých 11 tisíc korun, nicméně zde jsou produkty Applu tradičně dražší, hlavně kvůli vyšším daním. Nicméně 450 dolarů nyní stojí v USA iPhone 5s, který se u nás na oficiálních stránkách Applu prodává za 14 790 korun. Dá se tedy očekávat, že sena iPhonu SE u nás bude také začínat na částce do 15 tisíc.

Dalším otazníkem je to, jaký vliv bude mít nový čtyřpalcový iPhone na cenu toho starého, čili 5s. Ten se totiž bude oficiálně i nadále prodávat. Podle odhadů by se jeho cena měla snížit na 250 – 350 dolarů. Při lehkém optimizmu se tedy dá odhadnout, že cena iPhonu 5s by se i u nás mohla snížit přibližně o třetinu, tedy na přibližně 10 tisíc – tolik se ale cena pravděpodobně nesníží, protože daně zůstanou na stejné výši. Reálně se ale iPhone 5s za částku do 11 tisíc sehnat dá, a to i u autorizovaných prodejců. Při větší odvaze lze tedy říct, že by nový iPhone 5sbylo možné sehnat za 7 a půl tisíce.

Tím by se i aktuální model iPhonu dostal do nižší cenové hladiny, což by mohlo výrazně posílit postavení Applu ve velkých zemích se slabší ekonomikou, jako je Rusko, Brazílie nebo právě Indie, na kterou se Applu v poslední době zaměřuje. Tam se již v současnosti oficiálně prodává iPhone 5s nejlevněji, protože Apple tam jeho cenu nedávno snížil téměř na polovinu.

Zdroj: appleinsider.com

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *