OSN podpořila Apple ve sporu s FBI

Kromě technologických firem stojí za Applem v soudním sporu s FBI i mezinárodní organizace OSN. Podle ní je právo na šifrování dat základem svobody.

Soud započne 22. března. Ve sporu se jedná o to, že FBI získala iPhone jednoho ze strůjců nedávného teroristického útoku, nicméně kvůli zašifrovanému disku se do něj nemůže dostat. Ve smartphonu by se mohly nacházet např. důležité kontakty zmíněného teroristy, což by mohlo pomoci s vyšetřováním. FBI tedy požádala Apple, aby vytvořil speciálně upravenou verzi iOS bez bezpečnostních prvků.

To ale Apple odmítl udělat, protože je to proti jeho zásadám a soukromí zákazníků je pro společnost jednou z priorit. FBI tedy získala soudní nařízení, aby jí Apple vyhověl. Ten ale i přes soudní příkaz stále odmítá s FBI spolupracovat a celý případ tedy skončil u soudu.

I když americká veřejnost je nakloněna spíše na stranu FBI, Apple naopak podpořilo mnoho osobností, technologických firem a nezávislých institucí. K těm se nyní přidala i samotná OSN. Podle Davida Kaye, speciálního zpravodaje OSN, by výhra FBI znamenala porušení základního práva na svobodné vyjadřování. To Kaye zmínil už ve své zprávě z minulého roku – požadavky FBI jsou podle něj naprosto nepotřebné.

Zdroj: cultofmac.com

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *