Porovnání prázdných Microsoft Store a rušných Apple Store

Je to přesně šest let, co Microsoft začal po vzoru Applu otevírat vlastní kamenné obchody. K dnešnímu dni jich je 116 a zdaleka nedosahují kvalit 460 prodej Applu. Dost často je v nich více zaměstnanců než zákazníků.  

Microsoft otevřel svůj první obchod osm let a šest měsíců po Applu. Tehdy, v roce 2001, se předpokládalo, že Apple Story nebudou mít žádný úspěch. Kamenné obchody s počítači ustupovaly těm internetovým a nikdo v kroku Applu neviděl žádnou logiku.

Apple Story se však setkaly s nebývalým úspěchem a vydělaly si na sebe téměř okamžitě. Hrály důležitou roli v představování nových produktů jako je iPod, iPhone či iPad.

Microsoft chtěl úspěch Applu zopakovat a tak představil téměř totožné prodejny, které Apple Story kopírovaly jak nábytkem, tak způsobem zobrazení zboží. Dokonce představil i vlastní podobu Apple Store Genius Baru. Nepodařilo se.

Z velké části proto, že Windows PC se dá koupit na mnoha místech mnohem levněji. Proč by tedy pro ně zákazníci chodili do Microsoft prodejen. Také se jim nepovedlo dostatečně zpropagovat jednotlivé produkty, spoustu věcí, jako třeba přehrávač Zune, tak skončilo v zapomnění dějin.

Akce, kdy mohli zákazníci chodit do prodejen se svými použitými iPady a MacBooky Air a dostat výměnou hybridní zařízení od Microsoftu, se také nesetkala s úspěchem.

San Franciský Microsoft Store se nachází vedle frekventovaného obchodního centra a kousek od Apple Storu. Obchod Applu je vždy plný zákazníků, zatímco Microsoft Store zeje prázdnotou. Jediní zákazníci, kteří tam zabloudí, si většinou jen přijdou zahrát na Xbox.  

Stejně to vypadá v Portlandu. Apple Store se zde nedávno přesunul z obchodního centra do větší, venkovní prodejny na výrazném místě, kousek od známé Pioneer Square. Je vždy plný zákazníků. Jen ulici vedle stojí Microsoft Store. Je prakticky prázdný.

Provozní náklady takto nevyužitých Microsoft Store musí být enormní. Otázkou je, zda by nebylo pro firmu lepší spolknout svojí hrdost a kamenné obchody zavřít, než v nich bez výsledku topit ohromné peníze.

14503-10101-IMG_5825-l

14503-10103-IMG_5820-l

zdroj: appleinsider

This article has 1 comments

  1. Vojtěch Reply

    Microsoft už hodně dlouho žije jenom z toho, že před dlouhou dobou udělal populární operační systém.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *