12,9palcový iPad Pro zůstává nejvýkonnějším tabletem Applu

Apple představil nový, 9,7palcový iPad Pro. Ten je ale podle nejnovějších informací méně výkonný než původní iPad Pro, má i nižší velikost operační paměti.

Procesor menší verze iPadu Pro je totiž lehce podtaktovaný. Na oficiálních stránkách Applu lze dohledat porovnání nejnovějšího procesoru A9X s procesorem A7. U 12,9palcové verze iPadu Pro je napsáno, že výpočetní procesor je v porovnání se starší verzí 2,5krát výkonnější a grafické jádro je 5krát výkonnější. U 9,7palcové verze je zmíněný hardware pouze 2,4krát, respektive 4,3krát výkonnější.

To je věc, na kterou Apple nikterak výrazně neupozorňuje. Důvodem je hlavně to, že společnost celkově technické údaje příliš ráda nezveřejňuje, soustředí se spíše na ukázky a různá srovnávání. Uživatel by tak mohl lehce nabýt dojmu, že čipy A9X jsou u obou verzí iPadu Pro totožné, i když tomu tak není.

16296-12993-Screen-Shot-2016-03-21-at-65037-PM-l

Důvodem podtaktování čipu je nejspíš zvýšení životnosti baterie a vyřešení problému s přehříváním. Nový iPad Pro je totiž menší a není tedy možné použít příliš velkou baterii a zároveň rozložit všechny součástky tak, aby nevznikl problém s přehříváním zařízení.

Zároveň má nový iPad Pro i menší velikost operační paměti. 12,9palcová verze má 4GB RAM, 9,7palcová pouze 2GB RAM, čili stejně, jako např. nový iPhone SE. 

Zdroj: appleinsider.com

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *