Jak se Apple vypořádá s novým čínským protiteroristickým zákonem?

Čína projednává nový protiteroristický zákon, díky kterému by Apple mohl muset do iPhonu přidat funkci, která by v případě nouze umožnila bezpečnostním složkám dálkový přístup do zařízení. Ještě nedávno přitom musel Apple Čínskou vládu přesvědčovat, že iPhone nic takového neobsahuje.

Když byl vydán iPhone 6, tak se dlouho nevědělo, zda se bude vůbec v Číně oficiálně  prodávat. Tamní vládě se totiž nelíbila možnost, že by Apple mohl do svých smartphonů přidávat tzv. „zadní vrátka“ a umožnit tím někomu – Čína se nejspíš obávala americké rozvědky – neoprávněný přístup do zařízení. Nicméně nakonec Čína prodej se zpožděním na svém území umožnila, když Apple tamnímu ministerstvu informatiky poskytl příslušnou dokumentaci.

Nyní se ale situace může kompletně obrátit. Čína projednává nový zákon, který by naopak u některého hardwaru a softwaru zmíněná zadní vrátka přímo vyžadoval. Apple se tak v Číně dostává do podobné situace jako ve Velké Británii, kde byl navržen zákon, který by společnost přikazoval uchovávat klíče k dešifrování některých dat. To se Applu vůbec nezamlouvá, protože se jedná o společnost s liberálním vedením a ochrana soukromí jejích zákazníků je pro ni prioritou.

Podle čínské vlády se západní korporace nemají čeho obávat, nicméně ty zůstávají skeptické – stejně jako americké a evropské vlády. Na druhou stranu je Čína pro Apple velmi důležitým trhem a to, že by tam společnost prodej svých produktů ze zmíněných důvodů opravdu ukončila je velmi nepravděpodobné.

Zdroj: patentlyapple.com

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *