V Číně se množí falešné Apple Story

Zítra přichází do prodeje ve větších zemích nový iPhone 6s. Čínský trh na obrovskou poptávku reaguje otevíráním falešných Apple Storů.

Vznik falešných Apple Storů v Číně je důsledkem několika faktorů – hlavně absence řádné kontroly dodržování autorských práv a narůstající poptávky po produktech Applu v kombinaci s nedostatkem oficiálních prodejních kanálů. V Šen-čenu, což je hlavní výrobní oblast iPadů a iPhonů, se před začátkem zahájení prodeje nového iPhonu objevilo přes 30 falešných Apple Storů.

Tím se ale pouze zaplňuje díra na trhu. V rostoucí Číně, která je pro budoucnost Applu zásadně důležitá, se iPhone stal symbolem vyššího sociálního statusu. Nový iPhone je tam ale beznadějně vyprodaný a zákazníci si na něj mohou počkat až tři týdny. Mnoho z nich je ochotných za možnost dostat se k iPhonu hned po jeho vydání zaplatit i dvojnásobek běžné ceny. Právě na to reagují falešné Apple Story, které své zboží získávají od autorizovaných distributorů. Autorizovaní distributoři získávají oficiálním prodejem pouze nízkou marži, kdežto právě pašováním iPhonů do falešných Apple Storů mají možnost získat marži mnohem vyšší.

Apple se s napodobeninami jejich oficiálních obchodů pokoušel vypořádat již v roce 2011, kdy se jim dostalo velké mediální pozornosti. Čínské úřady jich tehdy většinu zavřely, nicméně některé zůstaly a jejich počet narůstá každý rok před vydáním nového iPhonu. Za tyto problémy ale může částečně i Apple, protože v obrovské Číně je oficiálních Apple Storů žalostně málo, pouze 22. Pro porovnání – v americké Kalifornii je jich 53. Každopádně Apple plánuje rozšířit počet Apple Storů v Číně do konce roku 2016 na 40.

Začátek prodeje nového iPhone 6s a 6s Plus v ČR a SR zatím není znám, odhaduje se konec října.

Zdroj: appleinsider.com

This article has 1 comments

  1. Kurtizán Reply

    Není se čemu divit, když je poptávka, vznikne na ní odpověď.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *