Dokument šířený Islámským státem doporučuje ke komunikaci používat iMessage

Bezpečnostní manuál, jenž byl sepsán pro potřeby novinářů a politických aktivistů, věnující se ochraně identity, se rozšířil mezi podporovateli Islámského státu. Jedno z doporučení, uvedených v dokumentu, je používat ke komunikaci silně šifrovaný iMessage.

Podle zprávy Kima Zettera pro Wired, manuál, objeven výzkumníky z vojenské akademie West Point, popisuje několik způsobů, jak mají členové jednat, aby nebyli objeveni.

Vypadá to, že se jedná jen o předělanou verzi manuálu od kuvajtské bezpečnosti, který byl původně určen pro novináře a aktivisty pracující v Gaze. Nicméně i když si ho mezi sebou šíří příslušníci IS, vypadá to, že se podle něj moc neřídí.

Abdelhamid Abaaoud, podezřelý z útoků v Belgii a ve Francii, opakovaně zapomněl na svém mobilu použít šifrovanou komunikaci. Ostatní pachatelé z útoků v Paříži zas „zahodili“ mobily s aktivním GPS, díky čemuž policie zjistila, kudy se pohybovali.

Obsah dokumentu

Dokument zejména popisuje, jak se vyhnout hackerskému útoku a jak distribuovat fotky bez internetového připojení. Co se týče komunikace, většina amerických chatovacích služeb, zejména Facebook a Instagram, se nedoporučuje. Stejně tak WhatsApp, o němž se ví, že ho teroristé používají.

Jako nejlepší varianta je doporučován iMessage. Jak Apple, tak vláda, totiž nemá prostředky šifrování iMessage prolomit.

Nicméně zda Islámský stát iMessage opravdu používá, se neví. iPhony mají obecně v těchto oblastech malý podíl.

Al-Káida preferuje Android

Minulý rok se objevila zpráva, podle které skupina Al-Káida vyvíjela vlastní šifrovací mobilní nástroj pro Android. V této skupině je Android systémem číslo jedna.

Al-Qaeda.Android

Hlavním důvodem je údajně „velká dostupnost a cena, hlavně v málo rozvinutých zemích“.

zdroj: appleinsider

This article has 1 comments

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *