Do Applu putuje 94 % veškerých zisků ze smartphonového trhu

I když má Apple počtem kusů se svými iPhony podíl na trhu pouze necelých 15 %, tvoří drtivou většinu veškerých zisků z tohoto trhu. Zisky Samsungu naopak už druhým rokem výrazně klesají.

I když měl Apple zisky ze smartphonového trhu minimálně od roku 2010 vždy ze všech výrobců nejvyšší, před dvěma lety byla situace výrazně jiná. Apple měl podíl na ziscích 60 % a jeho hlavní konkurent Samsung více než 40 %. Od té doby se ale situace změnila, zisky Applu stouply a zisky Samsungu naopak výrazně klesly. Nyní Apple přijímá 94 % veškerých zisků, kdežto Samsung pouze 11 %. To, že součet je vyšší než 100 %, je umožněno tím, že někteří výrobci měli záporné zisky – byli tedy proděleční.

Zisky ostatních hlavním výrobců se pohybují kolem 0 %. To je podle analytika Mike Walkleyho dáno tím, že tito výrobci nejsou schopni Applu a Samsungu konkurovat v oblasti highendových smartphonů s cenou přes 400 dolarů.

14965-10909-CanaccordGenuitySmartphoneprofitshare-l

Zajímavé je, že Apple tento zisk vygeneroval s podílem svých iPhonů na trhu pouze 14,5 %. Podíl Samsungu je mnohem vyšší  – 24,5 % – nicméně oproti Applu je jeho zisk výrazně menší. To je umožněno tím, že průměrná cena iPhonu je 670 dolarů s provozní marží 37 %. Průměrná cena smartphonu od Samsungu je pouze 180 dolarů.

Zdroj: appleinsider.com

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *