Jailbreak iOS 11 je stabilní. Jaká je budoucnost jailbreaku?

Tento článek vznikl kvůli přehledu, abyste věděli o současných možnostech jailbreaku a abychom zamezili šíření dezinformací z jiných, českých médií na toto téma.
Nejprve tedy stručne k oběma tématům.

Jailbreak iOS 11
Vyzkoušeli jsme pro vás jailbreak Electra, který funguje na všech Apple zařízeních s iOS 11-11.1.2. V době psaní článku je jailbreak venku přibližně měsíc ve verzi 1.0.4 a je stabilní, a to včetně použití Cydie. Jailbreak jsme testovali na iPhone 8 Plus 256 GB a vše funguje, jak má. Odkaz zde.

Budoucnost jailbreaku
V některých českých médiích se dočtete, že jailbreak nemá budoucnost, že je mrtvý atd. Jako nezávislé médium, které neplatí prodejci apple produktů, vám o tom můžeme napsat popravdě. Nejsme přáteli „nekorektní“ korektnosti, kde se placený žurnalita snaží psát pozitivně tak, aby se to „líbilo“ většině. Sami na základě politických událostí víte, jak „nezávislí“ novináři dokáží veřejnost ovlivnit, a jak to ve svém zájmu dělají. I tohle je ten případ. Někdo chce jen před inzerenty vypadat „správně“.

 

Takže jak to tedy je?

Jailbreak vždy byl, je a bude. Každý z iOS systémů byl pokořen jailbreakem, včetně posledního (!) iOS 11. Jak tedy může někdo tvrdit, že jailbreak umírá, že nemá budoucnost? Ano, Apple vždy najde chybu, odstraní ji a jailbreak pak není možný. Ale tak to také vždy bylo, je a bude. Stejně tak bude jailbreak iOS 12, než to Apple zazáplatuje. Je to pravidelný koloběh iOS. O iOS 11 se tradovalo, že je neprolomitelný (jako o každém předchozím iOS). Saurik, tvůrce Cydie, měl s novým systémem problém a dnes vše jede bez problémů (vyzkoušeno).
Jako důvod vymírání jaibreaku se uvádí, že některá z úložišť se zavírají. Ano, to je normální, ale ví autor pravý důvod, nebo si jen důvod sám vymyslel, protože se mu hodí do stylu článku a jeho názoru? Důvodů, proč někdo ukončí svůj server, může být celá řada. Navíc autor evidentně píše pouze o serverech, které nabízejí hry a aplikace. Onen autor evidentně nemá google, protože kdyby zadal „ipa download“, nestačil by se divit. Ale o tom jailbreak není, protože pokud byste si chtěli instalovat stažené hry a aplikace, stačí vám na to Cydia Impactor. Jailbreak je především o svobodě, o možnosti mít plný přístup do svého přístroje, který si za drahé peníze koupíte a hlavně o Cydii a možnosti instalace tweaků, tedy úprav systému k obrazu svému.
I zde jsou tzv. repozitáře, tedy servery, ze kterých pomocí Cydie můžete ony tweaky stahovat. A světe div se, těch repozitářů je opravdu mnoho a tweaků ještě víc. Ba co víc, neustále přibývají nové. Takže jailbreak vymírá? Ale kdeže! Je to lež. Info o vymírání jailbreaku vám solidní nezávislé médium nenapíše. Proto si sami můžete udělat obrázek o takovém médiu a zvážit, zda ho chcete i nadále číst.

Druhá věc je, pro koho jailbreak je. Pokud máte iPhone jen na telefonování a iPad jen na sledování zpráv, tak jailbreak asi nedoceníte. Je i pravda, že si pár tweaků Apple sám „vypůjčil“ od jailbreak komunity, i když ne vždy tak efektně (jmenujme například MultiIconMover, SwipeSelection a další). I to může někoho odradit od jailbreaku. Jailbreak je pro lidi, kteří jsou více IT zruční a nezaskočí je, pokud něco nefunguje, jak má. I nám se při opětovném jailbreaku stalo, že se nám iPhone při restartu zasekl na černé obrazovce a rotujícím kolečku. Stačil nám pak google a za 20 minut bylo hotovo. To je důvod, proč není jailbreak pro všechny, je to něco za něco.

 

Pro mít jailbreak na iOS 11?
Je to v zásadě tak, že pokud nevíte, o co přicházíte, je vám to  jedno. A z neznalosti to pak můžete i odsoudit. Nás na redakčním telefonu s jailbreakem zaujaly následující tweaky.

 

Aerify: při ovládání hlasitosti nevidíte otravnou velkou ikonu uprostřed, která vám zakryje výhled na právě sledované video, ale pouze malý proužek s pohybující se tečkou na vrcholu obrazovky.

BoostedWifi: vidíte všechny wifi sítě v okolí, ne jen ty, které vám dovolí vidět Apple. Vidíte i sílu všech těchto sítí.

DataMeter: vidíte rychlost přenosu dat na homescreen vedle času, viz. screenshot. Podle Apple vás to zajímat nemusí, ale když během pár minut omylem vyčerpáte všechny data z měsíčního kreditu, budete jiného názoru.

EzRespring: malý restart iPhone z Ovládacího centra. Hodí se, když se vám zdá, že je iPhone pomalý atd.

Filza File Manager: souborový systém, díky kterému se dostanete do celého iOS a můžete se v něm pohybovat jak na PC. Velice profesionálně zpracován.

Folder6Plus: udělá vám adresáře na iPhone o velikosti 4×4 ikony, standardně máte 3×3. Je to více přehledné.

iBlackList: 100% ochránce před nechtěnými hovory a sms. O hovorech ze skrytých ID či nechtěných hovorech a sms ani nebudete vědět.

RealCC: také vás štve, že z Ovládacího centra plně nevypnete data a wifi (ráno se vám sami zapnou)? Tak díky tomuto tweaku data a wifi z Ovládacího centra opravdu vypnete.

SwipeSelection: toto sice Apple okopíroval, ale musíte použít Force touch, abyste mohli pohybovat kurzorem v textu. Tento tweak to dělá bez násilí a už dlouho.

SystemInfo: vypíše vám info o vašem iOS a hardware velmi podrobně.

Tweaky jsou speciálně psané i pro iPhoneX, takže i majitelé těchto miláčků mají možnost výjimečných úprav.

 

Pokud jste neshledali výše uvedené tweaky jako důležité, vězte, že se jedná o špičku ledovce. Tweaků je několik set, spíše tísíců a stále přibývají.
Jailbreak tedy zdaleka neumírá, vše nasvěčuje o opaku. Stejně jako skupin, které vytvoření jailbreaku berou jako výzvu dnešního světa, kdy mohou něco dokázat a ukázat, že to jde. A jestli to jedna skupina udělá pro peníze a jailbreak prodá, tak se vždy najde druhá, které to udělá zdarma a pro lidi (i případ iOS 11).
Takže nakonec jen zopakujeme na základě dostupných informací: jailbreak byl, je a bude. Žádné vymírání se neděje.

Proč je vlastně nezbytné kvůli implementaci tweaků dělat jailbreak? Proč je iOS blokován?
Když si koupíte PC či Mac, můžete se dostat do všech zákoutí systému, ale když si koupíte iOS produkt, tak se tam nedostanete. Dost zásadní otázka zní PROČ? Apple vám sice tvrdí, že je to kvůli bezpečnosti, ale… vždyť telefon máte zabezpečený pomocí kódu, TouchID či FaceID. Nabízí se tedy jiná odpověď. Je to proto, aby měl Apple pod kontrolou a ziskem z provizí všechny aplikace, které si stáhnete. Takže náhle nejde až tak o bezpečí, jako o kompletní kontrolu a peníze pro Apple. PC a Mac fungují na otevřeném systému a také to jde. A systém běžící na Macovi většinou ani nemá antivir. Čeho se tedy jinak Apple bojí, že neotevře systém iOS, když Mac takto funguje? A je tedy z podstaty něco špatného dělat jailbreak, když principiálně pouze vytvoříte přístup do systému, jak to má každé PC a Mac? Na to si odpovězte sami, a díky jailbreaku si cestu také zvolíte sami.

Dříve jsme psali podrobněji o jailbreaku např zde: http://www.applereport.eu/2017/12/26/jailbreak-ios-11-1-2-nizsi-hotov-prozatim-bez-cydie/

Pokud budete hledat novinky ohledně jailbreaku, čerpejte pouze zde: http://www.idownloadblog.com/tag/jailbreak/ Je bohužel mnoho webových stránek, které jailbreak prodávají či falšují.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *