Jailbreak pro iOS 11.1.2 a nižší je hotov! Prozatím bez Cydie

Po zveřejnění exploitu (chyby) v iOS 11 se roztrhl pytel s tím, kdo dříve vytvoří kompletní Jailbreak.

Prozatím nejásejte (ale později budete), protože současný Jailbreak LiberiOS je sice funkční, ale nic díky němu nezískáte, protože nefungují všechny součásti. Primárně tedy Cydia, což je jakási obdoba AppStore a bez ní je Jailbreak pro běžného uživatele téměř k ničemu.

Co se tedy povedlo? Na tomto odkazu naleznete návod, jak pomocí souboru LiberiOS provést Jailbreak. Postup je totožný s Jailbreakem Pangu. Stáhnete si tedy IPA soubor a pomocí Cydia Impactoru (Mac OS X či Windows) jej nainstalujete do vašeho Apple zařízení s iOS 11.1.2 či nižším. Pak se vám objeví na Apple zařízení nová ikona LiberiOS, klikněte na ní, řiďte se instrukcemi a Jailbreak je hotov.

Prozatím Jailbreak nedoporučujeme dělat, jde o rannou fázi, která vám nic nepřinese. Počkejte pár dní, nežli bude Jailbreak kompletní, tzn. nainstaluje vám i Cydii. Autor Cydie, J. Saurik, již pracuje na verzi, která na iOS 11 poběží. Občas se stává, že Jailbreak není napsán bezchybně a může nechat vaše zařízení neustále restartovat atd. Proto určitě počkejte, nejméně 14 dnů po vydání kompletního Jailbreaku, jestli se nevyskytují problémy.

Po dlouhé době se také povedl Jailbreak na AppleTV s iOS 11.1. s názvem LiberTV, návod naleznete zde. I zde vám doporučujeme počkat, platí zde stejné instrukce jak u výše zmíněného Jailbreaku pro iPad i iPhone.

Pro ty z vás, kteří jste jablečné zařízení získali pod stromeček a o Jailbreaku téměř nic nevíte, přinášíme krátký slovníček s vysvětleními.

 

Jailbreak: iOS systém je uzavřený, ale po nalezení exploitu je možné iOS odemknout a dostat se kompletně do systému, provádět různé úpravy, nahrávat tweaky atd. Stejně tak se ale systém stává zranitelnějším.

Exploit: chyba v iOS, díky které se dá systém kompletně otevřít, tedy provést Jailbreak.

Cydie: Obdoba AppStore, kde naleznete všechny potřebné tweaky pro úpravu iOS. Některé jsou zdarma, některé se hradí (v průměru 1-2 USD)

Tweak: Programy v Cydii, sloužící k úpravě systému iOS.

Cydia Impactor: Program pro Mac OX S či Windows, který napsal autor Cydie J. Saurik a který umí nainstalovat jakýkoliv IPA soubor (zabalený soubor pro iOS) do připojeného Apple zařízení (iPad, iPhone). Proto, až vám bude někdo říkat, že si děláte Jailbreak zařízení kvůli pirátění her, můžete ho odbít, že na to není Jailbreak nutný, že stačí Cydia Impactor, pokud by o pirátění někomu šlo (oblíbený argument lidí, kteří nemají Jailbreak v lásce a tudíž věčný boj). Tím naše redakce nepodporuje pirátění her, ale proti Jailbreaku nic nemáme, musíme ho otestovat, abychom věděli, o čem píšem.

 

Proč dělat Jailbreak?

Uvedeme vám pár příkladů, proč se Jailbreaku nebránit.  V minulosti se i stalo, že byla v iOS vážná chyba a programátoři tweaků udělali záplatu dříve, nežli Apple. 

iFile, Filza: Správci souborů na profesionální úrovni, včetně použití Dropboxu atd. Vidíte s nimi do hlouby iOS systému. Můžete kopírovat, editovat a mnohá další.

App Admin: umožní vám nahrát legální zakoupené starší verze aplikací a her z AppStoru. Hodí se pokud je nová verze nějakého programu chybná, indikuje Jailbreak atd.

BatteryLife: podrobné info o vaší baterii, nabíjení, vybíjení, stavu atd.

BioProtect: ochrání otiskem prstů jakoukoliv aplikaci či restart/vypnutí telefonu.

FolderEnchancer: umí zvětšit adresáře na více nežli 3×3 ikony atd.

iCleaner: vyčistí vám iOS od zbytečných souborů

KeyShortcut: pod čísla vám schová libovolný text. Např. po podržení čísla 1 vám vyskočí předem naprogramovaný text, např. váš email, nemusíte ho tedy vypisovat.

MultiIconMover: umožní označit a přesouvat více ikon najednou

Safari Downloader: umožní nahrávat v Safari soubory jak na Mac OS X.

SwipeSelection: posouvá kurzor v textu pomocí přejíždění prstem přes klávesy bez force touch (toto je jedna z mnoha věcí, které Apple z tweaků okopíroval, ale zrovna toto neudělal moc dobře)

System Info: kompletní info o systému

A tisíce dalších…

 

Proč nedělat Jailbreak?

Pokud se neradi hrabete v systému a máte raději věci jak je zakoupíte, Jailbreak nedělejte. Systém je zranitelnější. Některé aplikace vám pak nefungují, například HBO GO, CSOB, ERA a další. Vše se sice dá obejít downgradem či tweakama, ale to asi není to, co byste chtěli dělat. Rešit záruku s Jailbreakem také není ideální. Řešením je osobní přítomnost v servise (ano, dohoda je možná) či vymazání Jailbreaku, ale pak byste jej museli opět nastavovat. Nic pro vás.

 

Mohu si udělat Jailbreak i já, s nižším či vyšším iOS než 11.0-11.1.2?

Pokud máte jiný systém než výše uvedenou možnost, tak bohužel ne. Museli byste mít v době, kdy Apple podepisoval systém  11.0-11.1.2, uložené tzv. blobs, díky kterým je možný udělat downgrade či upgrade. Pokud nevíte, co blobs jsou, tak je uloženy nemáte a protože Apple již verze  11.0-11.1.2 nepodepisuje, není možné je nainstalovat. Na systému 11.2 a vyšším je již exploit opraven, Jailbreak tedy nebude fungovat. Stejně tak Apple udělal (nejspíše jako naschvál?) nemožnost obnovy vaší zálohy iPhonu se systémem 11.2 do nižšího systému, např. 11.1.2. Budete tedy muset vše nainstalovat znovu. Pokud tedy Jailbreak chcete, budete si muset koupit nový/použitý iPhone/iPad s iOS s maximálně 11.1.2. Verzi iOS vám ale v oficiálním prodejně nikde nesdělí, protože by museli zařízení rozbalit, proto je jistější nějaký prověřený bazar, který bude teď po vánocích přeplněn iPhony a iPady. 

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *