Výrobce iPhonů vyměnil 60 000 zaměstnanců za roboty

Apokalyptická vize některých sci-fi autorů se začíná pomalu naplňovat. Lidé postupně ztrácejí svoji práci kvůli robotům. Výrobce iPhonů, Foxconn, úspěšně vyměnil 60 000 továrních zaměstnanců za roboty. Uvedl to vládní pracovník deníku South China Morning Post.

Jedna továrna Foxconnu „zredukovala počet zaměstnanců ze 110 000 na 50 000 díky využití robotů“ a „další továrny budou v trendu následovat“ uvedl Xu Yulian, šéf publicistiky v regionu Kunshan provincie Jiangsu, která je centrem produkce elektroniky.  

Foxconn vypočítal, že 35 taiwanských společností utratilo 4 miliardy yuanů (610 milionů dolarů) na umělou inteligenci. Dalších 600 se na něco podobného chystá. Nicméně Foxconn ujišťuje, že použití robotů nebude dlouhodobě ohrožovat práci lidí.

Společnost obvykle potřebuje na vrcholnou produkci iPhonů okolo 100 000 továrních pracovníků.  Uvádí se, že celá produkce nejpopulárnějšího smartphonu na světě zaměstnává okolo milionu lidí.

„Snažíme se aplikovat robotické inženýrství na práci, která je repetitivní,“ vysvětluje Foxconn. „Díky tréninku jsme pak schopni zaměstnance nasměrovat na důležitější elementy práce, jako je výzkum a kontrola kvality.“

Poradenská společnost Deloitte ve spolupráci s Oxfordskou universitou časopisu Economist uvedla, že celkem 35% všech zaměstnání je během následujících 20 let v ohrožení kvůli automatizaci a robotice. „Je levnější zakoupit za 35 000 dolarů robotickou paži než najmout zaměstnance, kterému musíme platit 15 dolarů na hodinu,“ řekl bývalý ředitel McDonald’s Ed Rensi.

Foxconn-robots Robots-TEsla-factory

zdroj: idownloadblog

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *