Apple plánuje animované 3D mapy s efektem tekoucí vody

Apple mapy možná dosáhnou úplně nové úrovně. Stane se tak, pokud firma integruje nově patentovanou technologii, která animuje vodu, listí a jiné dynamické objekty za základě dotyku, pohybu a zvuku.

Patent č. 9,147,286, který byl Applu dnes udělen, popisuje techniky vylepšení tří-dimensionálních map pomocí přiřazení animace specifickým mapovým prvkům. Například region označený jako „plocha vody“ by mohl na základě různých inputů vytvářet vlny.

Technologie je založená na klasických vyfocených či geotaggovaných satelitních snímcích. Na základě geolokačních dat se vyrenderuje textura mapy, na to se aplikují shadery a pak se vyrenderuje požadovaná animace.

Animace by nebyla zapnutá pořád, aktivovala by dotykovými gesty. Tah by mohl spustit tekoucí vodu, kdežto dotyk kapající vodu.

K dotvoření celé iluze by se voda a jiné animované předměty hýbaly i na základě pohybu celého zařízení, například tvorba vln když by uživatel mobil nahnul a podobně. Patent dokonce popisuje efekty, které by reagovaly na zvuky zachycené mikrofonem zařízení. Voda a budovy by také měly umět reflektovat prostředí.

Druhým primárním efektem májí být kymácející se stromy. Také by reagovaly na input. Dokument dále rozebírá potenciální způsob, jak tyto efekty rozjet na stávajících hardwarech.  

Patent byl poprvé podán k registraci v březnu roku 2013. Mezi jeho tvůrce patří Patrick S. Piemonte, Erik Anders Mikael Adlers a Christopher Blumenberg.

obr2

obr3

zdroj: appleinsider

This article has 1 comments

  1. Zuzík Reply

    No jen aby plnily spravne svoji primarni funkci.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *