Apple vylepšuje umělou inteligenci svých zařízení – zvládne dohnat Google, aniž by narušoval naše soukromí?

Apple nabírá nové specialisty v oblasti umělé inteligence. Chce udělat své rozhraní Siri chytřejší, naráží ale na překážky.

Podle agentury Reuters chce Apple nabrat celkem 86 nových specialistů na umělou inteligenci. Chce tím dohnat své konkurenty, za kterými v oblasti data miningu, automatického přizpůsobování rozhraní a jiných technik využívajících složité algoritmy zaostává.

Problémem je politika Applu o ochraně soukromí uživatelů, která je oproti ostatním firmám poměrně přísná. Vývojáři jednoduše nemají k dispozici tolik dat, jako mají např. jejich kolegové z Googlu – Android odesílá data v mnohem větším množství. I když servery, na kterých běží Siri, ukládají data až dva roky, tato data jsou uložena v anonymní formě a tak nejsou tolik využitelná. A i Siri je výjimkou – data získána aplikací Apple Maps jsou uložena pouze 15 minut. Apple se proto snaží vyzdvihovat svojí politiku ochrany soukromí a doufá, že jí uživatelé začnou vyžadovat i po Googlu.

Vývojáři nejsou jediní, kterým přísná ochrana uživatelů vadí. Stěžují si i pracovníci z marketingového oddělení Applu, protože jejich reklama je pak hůře cílitelná, či přímo americké bezpečnostní složky, které se obávají jednoduchého přenosu informací mezi teroristickými buňkami díky silnému šifrování zpráv v iPhonech.

Zdroj: reuters.com

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *