Apple cenzuruje svojí zpravodajskou aplikaci News v Číně

iOS 9 aplikace News je v Číně kvůli tamním přísným pravidlům blokována. Musí Apple ustupovat čínským úřadům?

Zpravodajská aplikace News byla představena s iOS 9. Tato aplikace přímo od Applu je zatím dostupná pouze v USA, testována je také ve Velké Británii a Austrálii. Američtí uživatelé nicméně můžou aplikaci využívat kdekoliv na světě – kromě Číny.

Toho si již všimlo mnoho cestujících uživatelů. Aplikace News se zablokuje okamžitě, jak zařízení přijme signál z Číny. Poté už se zobrazuje pouze hláška „Aplikace News není v tomto regionu podporována“. Apple je kvůli tomuto blokování zpráv mnohými kritizován, nicméně se tomuto kroku nelze příliš divit, vzhledem k přísným čínským zákonům o cenzuře. Podle nich jsou za cenzuru citlivých informací zodpovědné přímo soukromé společnosti.

Apple se snaží s čínským režimem udržovat dobré vztahy, protože čínský trh je pro něj zásadní. Ten se již stal trhem s nejvyšším počtem smartphonů na světě a právě iPhone je tam velmi populární, i když v minulosti měl Apple právě kvůli němu s čínskými úřady spory – nicméně situace se nyní uklidnila a hlavně díky Číně pokořil Apple svůj rekord v počtu prodaných iPhonů s novým modelem 6s. 

Zdroj: 9to5mac.com
Úvodní obrázek: hongkongfp.com

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *