Nelegální distribuční služba iOS aplikací využívá podnikové licence

vShare App Market je nelegální distribuční slžba iOS aplikací, kterou proslavila hlavně televizní stanice CNN. Služba zneužívá licenční systém Applu pro velké podniky a díky němu ilegálně distribuuje placené aplikace zdarma – bez nutnosti jailbreaku.

Služba je pravděpodoně provozována z čínského města Šanghaj od roku 2011 a kompatibilní je s iOS 8 a novějším. Zneužívá licenční politiku Applu pro velké podniky – těm totiž Apple umožňuje v rámci Apple Developer Enterprise certifikace interní distribuci podnikových aplikací. vShare se podařilo získat čtyři takovéto podnikové licence a díky nim nelegálně poskytuje placené aplikace zdarma – i bez nutnosti jailbreaku.

vShare totiž použilo koupené certifikáty k vytvoření ověřené aplikace, která šla stáhnout a která poté sloužila jako distribuce dalších aplikací. Nicméně jakékoliv pokusy o stažení aplikace přes tuto službu skončily v reportáži CNN neúspěchem a navíc výsledky těchto pokusů byly později předány přímo Applu.

Kolik bylo přes tuto službu staženo aplikací a jak se to promítlo do prodejů oficiálího App Storu se neví, nicméně aplikace Minecraft: Pocket Edition a Geometry Dash prý „lajknulo“ více než 1,4 uživatelů.

Ve smlvních podmínkách vShare paradoxně stojí, že všechny nelegální aplikace budou odstraněny. Skutečnost je nicméně jiná.

Zdroj: appleinsider.com

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *