Porovnejte kvalitu fotek jednotlivých generací iPhonů

Podívejte se, jak se měnila kvalita fotek u jednotlivých generací iPhonů. Opravdu platí, že je s každým modelem lepší?

Fotografka Lisa Bettany, která je spoluzakladatelkou populární iOS aplikace Camera+, se rozhodla porovnat kvalitu kamer u jednotlivých generací iPhonů. Vyfotila identický snímek každým z devíti modelů iPhonu – verzi 5c vynechala. Porovnávala věci jako zaostření na blízký objekt či vyrovnání se se světelnými podmínkami.

pastelky

Na prvním snímku můžete vidět blízký záběr na pastelky na bílém pozadí. Zde přišla nejmarkantnější změna s modelem 3Gs, který měl jako první autofokus a jeho kamera tedy byla schopna na blízký objekt zaostřit. Další výraznější změna je mezi modely 4 a 4s – snímek z novějšího ze zmíněných je výrazně světlejší. Vítězem je ale v tomto případě jasně nejnovější model 6s, který poskytuje největší úroveň detailu, což je nejlépe vidět na žluté pastelce.

lode

Další snímek testoval objekt se světelným pozadím. Zde je velmi zajímavý záběr z modelu 3G, kde vyčnívají teplé barevné tóny a vysoký kontrast. 3Gs si oproti tomu s barvami naopak příliš neporadil a snímek působí velmi šedě. Nejvyšší kvalitu ale opět poskytuje nejnovější model 6s, jehož vysoká úroveň detailu je krásně vidět na hladině vody.

medvidci

Tento snímek zachycuje záběr zblízka na prosvícené gumové medvídky. Kvůli absenci autofokusu je i zde kvalita fotek z prvního a 3G iPhonu tristní – záběr je zaostřený spíš na mraky v pozadí. Nicméně nečekaně dobře si se záběrem poradily modely 4 a 4s, od kterých autorka takový výsledek nečekala. I zde nejkvalitnější foto poskytl nový model 6s, nicméně i minulé modely si se záběrem poradily výborně.

dennisvetlo

Čtvrtý snímek je klasický záběr za denního světla. První tři modely iPhonu si příliš neporadily s autenticitou barev, nicméně poté už jsou rozdíly minimální – nejznatelnější rozdíly jsou u pojetí bílé barvy.

portret

Kameře iPhonu 6 bylo vyčítáno jeho zpracování záběru kůže, která se při podrobném zkoumání jevila skvrnitá. Proto Apple u modelu 6s použil nové algoritmy a tento nedostatek se pokusil odstranit. U nového modelu proto záběr na obličej vypadá sytěji, ostřeji a má věrohodnější barvy. Nicméně s portrétem si celkem obstojně poradily všechny modely.

vychodslunce

Východ slunce je velmi náročný záběr a rozdíly mezi jednotlivými modely jsou zde poměrně výrazné. Starší modely zachycují více detailů na oblacích a na vodě, nový model 6s zase více detailů na stínech.

mince

Poslední snímek zachycuje hůře osvětlené mince. Ty jsou opět blízko, takže první dva modely nejsou schopné zaostřit. Dále je ale na tomto typu snímku vidět asi nejmarkantnější zlepšení kvality kamery. U iPhonu 4 přidal Apple zadní světelný senzor, který kvalitu tohoto záběru výrazně zvýšil. Další výrazné zlepšení přinesl model 4s, který dostal dodatečné zesílení nízké úrovně světla. S příchodem modelu 6 přidal Apple pokročilý algoritmus pro redukci šumu, takže můžeme vidět zlepšení ostrosti. Snímek z tohoto modelu je dokonce světlejší než snímek z modelu 6s, který je ale zase více kontrastní, poskytuje vyšší úroveň detailu a méně šumu.

Na celé obrázky se můžete podívat zde.

Zdroj: snapsnapsnap.photos

This article has 1 comments

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *