Apple a ostatní americké technologické firmy se setkají s čínským ředitelem internetové bezpečnosti a informatiky

Čínský nejvyšší politik v oblasti informatiky přiletí tento týden do USA, aby vyřešil současnou nepohodlnou situaci s americkými technologickými firmami. Může být pozice Applu v Číně ohrožena?

Applu se v Číně poslední dobou daří. iPhone tam sklízí obrovský úspěch a platební služba Apple Pay vstupuje do poslední fáze příprav na spuštění. Nicméně na politické úrovni je situace úplně jiná. Čínští komunističtí politici si důležitost svého trhu, který má např. nejvyšší počet smartphonů na světě, plně uvědomují a využívají toho.

Začalo to tím, že se Čína začala obávat možných „zadních vrátek“ v zařízeních amerických technologických firem. Např. iPhone 6 se kvůli tomu na čínský trh málem ani nedostal. Čína žádala zdrojové kódy všech takovýchto zařízení. To se samozřejmě nelíbilo ani americkým firmám, ani americké vládě. Ta začala ihned připravovat protiopatření.

Ale situace se nakonec uklidnila a iPhone 6 na čínský trh přišel bez problémů. Nicméně hrozba čínského požadavku zůstala a Čína může toto pravidlo kdykoliv zavést. Tím drží v šachu americkou vládu. Pokud by americká vláda chtěla například obvinit Čínu z e-špionáže a zavést nějaká opatření, schůzka tento týden by se pravděpodobně nenesla v dobrém duchu.

Schůzka se odehraje mezi výše zmíněným čínským ředitelem internetové bezpečnosti Lu Weiem a americkými technologickými firmami, mezi nimiž je například Apple, Facebook, IBM či Google. Konat se bude tento týden v americkém Seattlu a obě strany jsou prý připraveny hledat kompromis, ale samozřejmě jak Čína, tak USA a její firmy chtějí hájit své zájmy.

Zdroj: patentlyapple.com

Úvodní foto: scmp.com

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *