Nový iPad mini 4

Představení nového iPadu mini bylo kompletně zastíněno rozruchem kolem jeho větší verze iPad Pro. Jak se nejlevnější tablet od Applu změní?

Kdo sledoval středeční konferenci Applu, na které byl představen mimo jiné i nový iPhone 6s, mohl lehce zmínku o novém iPadu mini přehlédnout. Řečeno o něm bylo pouze pár vět a Apple se zaměřil spíš na jeho novou vlajkovou loď, iPad Pro. Nicméně podobná situace nastala i minulý rok při představení verze mini 3, která také dostala pouze střídmou aktualizaci.

Nový iPad mini 4 bude tenčí a lehčí, než jeho předchůdce. S tloušťkou 6,1 mm je již tenčí jak iPhony a díky jeho hmotnosti přibližně 300 gramů nebude manipulace s ním žádný problém. Je také vyšší, i když pouze o zanedbatelné 3 mm – ačkoli se díky tomu nevejde do krytů učených pro mini 3. Pro displej je nově použita stejná technologie, jako pro iPhony či iPady Air. To znamená, že budou mít vyšší citlivost a přesnost, zvlášť při rychlých gestech.

d0a_dsa

Ředitel marketingového oddělení Applu při konferenci řekl, že nový iPad mini bude mít stejný výkon, jako iPad Air 2 z minulého roku. To ale není ani zdaleka pravda. iPad Air 2 používá procesor pro tablety A8X, kdežto verze mini bude mít procesor A8, který Apple používá pro mobily – např. iPhone 6. A ten se výkonem verzi A8X nevyrovná. iPad mini 4 se tak výkonem zařadí mezi první iPad Air a iPad Air 2.

Zajímavé je, že iPad mini 4 nahradí verzi mini 3, zatímco verze mini 2 v prodeji zůstane a bude zlevněna. Tím chce Apple pravděpodobně oslovit i nižší příjmové skupiny, protože mini 2 se tak stane jejich nejlevnějším tabletem. Také se tím mini 4 dostává na stejnou cenu, jako první Air. Tím nastává otázka, zda větší první Air verzi mini 4 nevytlačí.

ipad-lineup

Rychlejší budou bezdrátové přenosy. Wifi se přechodem ze standardu 802.11n na 802.11ac teoreticky zrychlí až 3krát, na 866 Mbit/s. Přenosy po mobilní síti LTE budou až o 50 % rychlejší, takže 150 Mbit/s. Bluetooth 4.0 nahradí verze 4.2, která je také rychlejší a navíc bezpečnější. Mimochodem, Apple se stal členem skupiny spravující Bluetooth – Bluetooth SIG – a dostal tím možnost rozhodovat o budoucnosti této bezdrátové technologie.

Výdrž baterie zůstává stejná – 10 hodin. Tím Apple nepřekvapil, protože tato výdrž platí pro všechny jeho tablety. Z kamer dostala lehké vylepšení akorát ta zadní. Co se týče softwarového vylepšení, tam je hlavní novinkou možnost split-screenu, čili běhu dvou aplikací vedle sebe. Ten ale nebude plnohodnotný jako u iPadu Pro, nýbrž jedna aplikace bude vždy zmenšena na úkor druhé. Velikost operační paměti RAM zatím není známá, nicméně právě kvůli split-screenu se očekává její zdvojnásobení na 2 GB.

iPad-mini-4-image-006

Barevné varianty zůstávají stejné – stříbrná Silver, šedá Space Grey a zlatá Gold. Cena tabletu je 10 690/13 390/16 090 Kč za 16/64/128 GB. Za model se slotem na SIM kvůli podpoře mobilních přenosů dat si připlatíme 3 500 Kč. iPad mini 4 už je v prodeji i v ČR.  

Zdroj: idownloadblog.com

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *