RECENZE: Leawo Tunes Cleaner

Nevím jak vy, ale já mám v iTunes pořádný nepořádek. Tedy měla jsem, než se mi dostal pod ruku Leawo Tunes Cleaner. Tenhle nenápadný program si vezme do parády vaší hudební knihovnu v iTunes a všem písničkám přiřadí chybějící informace.

Užitečnost Leawo Tunes Cleaner se bude od začátku odvíjet od toho, jakou důležitost pořádku ve svém iTunes přisuzujete. Mě osobně písničky bez všech informací, čili bez názvu alba, ve kterém vyšly, obrázku alba, roku vydání nebo názvu interpreta poměrně štvou a dokud jsem na to měla čas, informace jsem si k nim přidávala sama. Na to však už čas nemám a tak se mi nahromadila kupa písniček, které tam jen tak nevzhledně leží.

2

Leawo Tunes Cleaer je nástroj, který má přesně toto řešit. Všem písničkám má vložit potřebné informace a vymazat duplikáty. Rovnou jsem ho na své knihovně zkusila a věřte mi, ta moje je zrovna těžký testovací subjekt, poslouchám hodně širokou škálu hudby.

Co se týče instalace, ta je jednoduchá jak facka a máte ji hotovou za pár minut. Program potřebuje 34 MB místa. Po jeho spuštění se vám zobrazí domovská stránka, kde máte na výběr ze čtyř akcí: Vyčistit iTunes, Otevřít hudební soubory, Odstranit duplikáty a Načíst uložené výsledky. Podotýkám, že celý program je v angličtině a češtinu nepodporuje.

35

7

Jako první jsem vyzkoušela Vyčistit iTunes. Objeví se obrazovka, která začne scanovat všechnu vaší hudbu v iTunes. Mezitím ukazuje nějaké neměnné číslo nazvané „Music List Score“ u kterého jsem zaboha nemohla přijít na to, co ukazuje. Délka scanování se logicky odvíjí od velikosti vaší knihovny.

6

Výsledek scanování vám ukáže, kolik písniček máte bez obrázku alba a všech potřebných informací. Jak můžete vidět na screenshotu, u mě je výsledek v řádu stovek kusů. Program vám poté nabídne možnost „Fix All“ tedy situaci napravit, po jejímž odkliknutí začne informace shánět.

8

Z mých 767 písniček, které program „uklízel“ 339 nezvládnul. Mezi těmi byly většinou soundtracky k filmům a počítačovým hrám, což mu docela odpouštím, protože to není standardní hudba. Pokud posloucháte Imagine Dragons nebo jiné populární interprety, informace vám najde prakticky stoprocentně. Poradil si i s některými českými interprety (Jiřího Schelingera a Wanastowi Vjecy zvládnul, PSH ne). Takže za mě poměrně úspěch.

9

Dále jsem testovala odstranění duplikátů. Proces je totožný, program vám proscanuje vaší iTunes knihovnu, odprezenzuje výsledky a zeptá se, chcete-li je aplikovat. Tentokrát jsem byla poměrně zaražena, protože mi ukázal 469 duplikátů. Přijde mi zvláštní, že bych jich vlastnila tolik, ale po uvážení jsem je odstranit nechala.

10

To shrnuje dvě hlavní funkce Leawo Tunes Cleaner. Program splňuje to, co o sobě tvrdí. Otázkou je, zda za 39 dolarů něco takového k životu nutně potřebujete. Záleží čistě na tom, o čem jsem psala v úvodu – jakou váhu organizaci písniček v iTunes přisuzujete. Je dost možné, že používáte Apple Music nebo Spotify a takovéto věci už jsou pro vás historie.

Leawo Tunes Cleaner je dostupný na Mac a Windows. Testovala jsem verzi pro Mac. Stahovat můžete na oficiálních stránkách zde. Program nabízí trial verzi na vyzkoušení.

Firma Leawo také nabízí i další produkty, například YouTube Downloader, o který teď probíhá velká vánoční soutěž, určitě se na ni podívejte.

Zaujal vás program? Napište nám do komentářů.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *