Apple představil nový čip M1 pro Mac

Společnost Apple v úterý pořádala svou letošní poslední konferenci „One More Thing“ zaměřenou na Mac.

Společnost Apple přešla na procesory založené na ARM, které využívají čipy řady A, proslaveny hlavně díky řadě iPhone. Tim Cook, generální ředitel společnosti Apple, včera potvrdil, že Mac je stále populární. Sdělil, že přinejmenším 50 % nových majitelů zařízení Mac jsou noví zákazníci společnosti.

Nový čip M1:

První Apple Silicon Mac je poháněn čipem M1. Apple se vzdálil od označení „A“ a místo toho se rozhodl pro „M“, aby název odpovídal sestavě Mac.

M1 nabízí špičkové funkce a energetickou účinnost. Každý Mac s čipem M1 zaznamená plošný nárůst výkonu. Integrace je zde klíčová.

Výkon a schopnost

16 miliard tranzistorů, dosud jejich největší počet, které se kompletně využívají k zajištění špičkového výkonu. Vysoce výkonná a vysoce účinná jádra schopná maximalizovat výkon. M1 je doposud nejrychlejší jádro procesoru v počítači. Je postaven na 5nm procesu, stejně jako čip A14 Bionic v sestavě iPhone 12.

Pokud jde o spotřebu energie, čip M1 v této kategorii také vede. Přináší 2x lepší výkon ve srovnání s nejlepším čipem u jakéhokoli jiného PC. Zároveň nabízí lepší výkon při menší spotřebě energie.

M1 doplňuje GPU. Společnost Apple sdělila, že také v této oblasti dosáhla svého cíle. S integrovanou grafikou u čipu M1 získáte lepší výkon a nižší spotřebu energie. K dispozici je až 8 jader GPU, v závislosti na sestavení, což povede k prvotřídnímu výkonu. Také nabízí až 2krát lepší grafický výkon ve srovnání s přední čipovou sadou PC.

Neural Engine a Secure Enclave

Neutral Engine a Secure Enclave má 16jádrový design v čipu M1, který vyniká ve strojovém učení. Apple sdělil, že Secure Enclave je také vylepšena plošně s čipem M1. To znamená, že Apple Silicon Mac má zajištěno špičkové zabezpečení.

Oficiální sdělení společnosti Apple:

Nový čip M1 s neuvěřitelnými 16 miliardami tranzistorů obsahuje integrované CPU, GPU, Neural Engine, rozhraní a spoustu dalších komponent. Ve spojení s novým macOS Big Sur přináší M1 rychlost, co překračuje zavedené kategorie. Grafiku, ze které se ti zamotá hlava. A energetickou úspornost i výdrž baterie, co se vymyká očekáváním.

Zdroj: iDownloadBlog

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *