Apple představil 14palcový a 16palcový MacBook Pro: nový design, výřez displeje, 120 Hz, čip M1 Pro, HDMI, MagSafe a další

V rámci své říjnové konference s názvem Unleashed společnost Apple představila nový 14palcový a 16palcový MacBook Pro. Nový MacBook Pro je vybaven čipem „M1 Pro“ s 8 vysoce výkonnými jádry a 2 vysoce účinnými jádry, 16jádrovým GPU a 32 GB RAM. K dispozici je také čip „M1 Max“, který zdvojnásobuje RAM a GPU. 14palcový MacBook Pro začíná na 58 990,- a 16palcový MacBook Pro začíná na 72 990,-.

Zcela přepracován byl také design MacBooku Pro, který má nyní tenčí orámování obrazovky, ovšem s výřezem pro umístění webové kamery. Mini-LED displej má více pixelů, podporuje vysoký kontrast a 1600 nits špičkového jasu a také běží na 120 Hz s technologií ProMotion. MacBook Pro nyní obsahuje také port HDMI, čtečku karet SD a MagSafe pro nabíjení.

Nový MacBook Pro je poprvé také k dispozici ve velikosti 14,2 palce a 16 palců. Rozlišení obrazovky bylo také podstatně zvýšeno pro ještě vyšší DPI displeje.

K dispozici jsou celkem 3 porty Thunderbolt 4 a dokonce byl upgradován i konektor pro sluchátka. MagSafe se vrací s vyšší propustností, ale pokud chcete, můžete stále nabíjet přes porty Thunderbolt.

Touch Bar je pryč. Místo ní Apple obnovil fyzickou řadu funkčních kláves. Poprvé na noteboocích Apple se funkční řada skládá z kláves plné velikosti.

Čip M1 Pro je upgradovanou verzí čipu M1 s šířkou pásma paměti až 200 GB/s, až 32 GB RAM a více než dvojnásobným počtem tranzistorů. Apple uvedl, že výkon procesoru je zhruba o 70 % rychlejší než M1 a výkon GPU je zhruba dvojnásobný. M1 Max zdvojnásobuje RAM na 64 GB a zdvojnásobuje velikost GPU na 32 jader.

Vzhledem k energetické účinnosti Apple Silicon budou zákazníci moci upravovat 8K video na bateriovém napájení – u jiných notebooků této velikostní třídy je to neslýchané.

Apple také nabízí až 2-4krát delší výdrž baterie při provádění náročných úkolů. Přehrávání videa je hodnoceno na 17 hodin výdrže baterie u 14palcového modelu a 21 hodin u 16palcového modelu. Baterii můžete také nabít rychlonabíječkou a nabít tak 50 % kapacity za 30 minut.

Jedním z kontroverznějších designových rozhodnutí této generace bude nevyhnutelně výřez displeje. Apple uvedl, že celkové rámečky displeje jsou o 24 – 60 % tenčí. Výška menubaru je prodloužena tak, aby vyhovovala výšce výřezu.

Webová kamera je upgradována na rozlišení 1080p s až 2x lepším výkonem při slabém osvětlení. Vylepšeno bylo také pole mikrofonů a reproduktorů. Výškové reproduktory jsou téměř 2x větší, a tak zajišťují lepší přehrávání zvuku s funkcí prostorového zvuku.

Nové 14palcové a 16palcové MacBooky Pro jsou k dispozici ve stříbrné a vesmírně šedé barvě. Ceny začínají na 58 990,- a nové modely MacBooků Pro jsou k dispozici k objednání již dnes.

Zdroj: 9to5mac

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *