Vše co potřebujete vědět o novém systému iOS 14

Začátkem letošního roku, během virtuální WWDC konference, společnost Apple představila všechny novinky, které přivede do systému iOS 14. A nyní, o několik měsíců později, je software k dispozici ke stažení pro všechny uživatele.

Apple sdělil, že iOS 14 „vypadá jako úplně nový systém“, ovšem „cítíme se v něm stále jako doma“. Společnost obnovila vzhled mnoha aspektů mobilního operačního systému a přidala také celou řadu nových funkcí. Apple stále vyvíjí tento vyspělý operační systém, kterým se iOS v průběhu let stal, a některé změny, vylepšení a doplňky jsou menší než jiné.

Přesto je iOS 14 obrovskou aktualizací pro celou platformu a jako takový je pro uživatele, kteří si dnes stahují nový software, velice vítán.

Novinky v iOS 14:

Nová podoba aplikace Zprávy

Apple provedl důležité změny v prostředí zpráv. Zdá se, že primárním cílem je zajistit, abyste měli přehled o nejdůležitějších konverzacích, které v daném okamžiku vedete. První novinkou je možnost připnout konverzaci.

Připnutí konverzace znamená, že v horní části seznamu zpráv bude neustále ikona vaší vybrané konverzace. Zbytek vašich konverzací bude i nadále k dispozici níže jako obvykle.

Připnutých konverzací či skupin můžete mít až devět. A pokud se bavíme o skupinových konverzacích, nyní jim můžete nastavit i skupinovou fotku.

Zprávy v systému iOS 14 podporují nově také zmínění účastníků konverzace ve zprávě. Pokud chcete ve skupině někoho zmínit, stačí napsat do zprávy jméno dané osoby a pak už stačí jen odeslat. A konečně přichází také možné odpovídat na specifickou zprávu ve skupině.

Widgety

Společnosti Apple není nápad widgetů úplně cizí. Ovšem dosud je využívala zcela odlišně, pokud se jedná o implementaci, ve srovnání se systémem Android či dokonce i zaniklým Windows Phone/Mobile od Microsoftu. Nyní však s iOS 14 získávají widgety úplně nový vzhled. Uživatelé si budou moci vybrat různé velikosti widgetů pro aplikace, které mají rádi, pohybovat je po libovolných domovských stránkách a na první pohled tak díky nim získávat spoustu informací.

Apple také představil tzv. „Smart Stack“ widgetů. Ty se budou měnit na základě různých proměnných, včetně aplikací, které používáte nejvíce, a dokonce i dle denní doby. To, co se ve vašem Smart Stack objeví, se v průběhu dne změní a nabídne vám různé aplikace a/nebo služby, které byste chtěli používat nebo které používáte pravidelně, když je nejvíce potřebujete.

Uživatelé také budou moci vytvářet vlastní Smart Stacks až 10 widgetů, kterými budou moci listovat.

Zabudovaný překladač

Jedna z nejžádanějších funkcí, překladač v reálném čase, konečně přichází s iOS 14. Hlasový překlad rychle převede váš nahraný hlas do jiného jazyka, když ho potřebujete. Software navíc dokáže rozpoznat váš jazyk a automaticky překládat z různých jazyků. A pokud si stáhnete další vybrané jazyky, mohou být přeloženy i bez připojení k internetu.

V novém režimu Konverzace mohou uživatelé přepnout telefon do režimu na šířku a zobrazit obě strany konverzace. Stačí kliknout na mikrofon, aby software zaznamenal, co říkáte, a poté jej přečte do cílového jazyka. Tento režim funguje také se staženými jazyky.

Překlad textu je snadný díky skutečnosti, že všechny jazyky mají klávesnici obsaženou v systému iOS 14. Uživatelé si budou moci uložit své oblíbené fráze, které lze vybrat k rychlému a snadnému překladu později.

Nyní funkce překladu podporuje 11 jazyků: angličtinu, španělštinu, mandarínskou čínštinu, japonštinu, korejštinu, ruštinu, němčinu, francouzštinu, italštinu, brazilštinu, portugalštinu a arabštinu. K dispozici je také vestavěný slovník.

Digitální klíčky od auta

Funkce digitálních klíčů od auta se zdá být jako z budoucnosti, ovšem společnost Apple ji pomalu ale jistě přináší do svých zařízeních. Podpora nyní funguje pouze s BMW, ovšem to se časem změní. Výrobci automobilů, kteří podporují NFC, umožní uživatelům iOS 13.6 a iOS 14 jednoduše odemknout automobil přiblížením telefonu k rukojeti dveří. Digitální klíčky také umožní nastartovat auto.

Digitální klíče od auta lze také sdílet s ostatními ve Zprávách. Sdílený klíč může mít také různé úrovně přístupu. Neomezený digitální klíč znamená, že někdo, s kým sdílíte digitální klíč, bude mít úplný přístup k vašemu autu, včetně možnosti nastartovat vozidlo. S omezenou jízdou však řidiči budou moci auto odemknout a řídit, ale musí dodržovat určitá nastavená omezení jako je například nejvyšší rychlost, kontrola trakce a další.

A samozřejmě můžete přístup ke klíčům odebrat stejně snadno, jako jej rozdávat.

V režimu rezervy bude digitální klíč fungovat až pět hodin po vybití baterie vašeho iPhone zařízení.

Vylepšení Safari

Safari je už takhle rychlý, pokud jde o časy načítání webových stránek a celkový výkon, a nyní se v této kapacitě ještě vylepšuje v systému iOS 14. Apple sdělil, že s motorem JavaScript může webový prohlížeč Apple ve srovnání s Chrome prohlížečem systému Android dosáhnout až dvakrát rychlejšího výkonu.

A Safari také získává nové funkce, včetně vestavěných funkcí překladu. Díky tomu bude snadné překládat celé webové stránky. Apple sdělil, že vyžaduje „kompatibilní webovou stránku“, a když na ni přejdete, zobrazí se ikona překladu, pomocí které mohou uživatelé iOS 14 stránku přeložit. Zatím mohou uživatelé překládat pouze tyto jazyky: angličtina, ruština, španělština, čínština, francouzština, němčina a brazilská portugalština.

Safari v iOS 14 bude také monitorovat vaše hesla. Prohlížeč bude udržovat karty na hesla, která můžou být spojena s narušením dat, což provádí pomocí silných kryptografických technik. Dokáže to všechno, aniž by byla vaše hesla prozrazena, dokonce i samotnému Applu.

Siri

Apple změnšuje obecné prvky uživatelského rozhraní v systému iOS 14, a to včetně digitálního asistenta Siri. Apple sdělil, že Siri nyní nabízí 20krát více faktů než před pouhými třemi lety, díky čemuž je funkce automaticky užitečnější.

K tomu slouží i fakt, že nyní je nově k dispozici schopnost Siri získávat odpovědi z více dostupných zdrojů z celého webu.

Nově Siri umožní posílat audio zprávy, když budete odpovídat na konverzaci. Siri také nově může sloužit jako hlasová navigace pro cyklisty.

Pokud používáte Apple Mapy, uživatelé iOS 14 mohou požádat Siri o sdílení vašeho času příjezdu s kontaktem.

Mapy

Apple vylepšuje zážitek z aplikace Mapy a přidává několik nových funkcí. To zahrnuje mnohem více informací pro cyklisty. Mapy budou nyní automaticky směrovat cyklisty po cyklistických stezkách, cyklistických stezkách a jiných silnicích, které budou vhodné pro cyklisty. Budou také moci zkontrolovat, jak je ulice zaneprázdněna, vidět nadmořskou výšku, a dokonce i nastavit trasy, které se vyhnou strmým sklonům či schodům. Mapy také nabízejí přizpůsobené hlasové navádění cyklistů a rychlou navigaci při používání Apple Watch.

Vlastníte elektrické vozidlo? Nastavte trasu v Mapách a služba po cestě automaticky zobrazí zastávky k nabíjení. Dokonce se zobrazí i čas nabíjení a zároveň se zobrazí očekávaný čas příjezdu. Mapy navíc budou mít přehled o vašem typu nabíječky a poskytnou nejlepší trasu pro všechny tyto informace na základě vozidla, které máte.

Radary a fotoaparáty s červeným světlem se nyní budou zobrazovat v aplikaci Mapy v iOS 14 a služba bude zobrazovat i přetížené zóny ve velkých městech.

CarPlay

Podpora pro digitální klíče od auta nejsou všechny nové funkce zaměřené na vozidla, které přicházejí do iOS 14. Apple také provedl některé změny v CarPlay, automobilovém informačním a zábavním systému pro automobily. Nejprve nové tapety. Uživatelé si budou moci vybrat ze sady nových tapet, které lze zobrazit na domovské obrazovce CarPlay.

A CarPlay získává podporu pro nové aplikace. Nové kategorie aplikací zahrnují nabíjení elektrických vozidel, aplikace pro rychlé objednávání jídla a aplikace třetích stran pro parkování.

Apple také provádí změny ve způsobu, jakým software pracuje s obrazovkami na výšku. Stavový řádek CarPlay lze nyní zobrazit ve spodní části obrazovky, což poskytuje přirozenější rozložení s těmito displeji.

Je také možné odesílat a příjímat audio zprávy.

AirPods

Možnost automatického připojení k zařízením je již k dispozici delší dobu. Nyní je tato funkce vylepšená díky možnosti automatického přepínání mezi zařízeními. Pokud tedy na iPhonu posloucháte hudbu a na iPadu spustíte film, AirPods se automaticky přepnou na iPad. A pokud tento film sledujete na tabletu a zahájíte hovor na svém MacBooku, sluchátka se znovu automaticky přepnou.

A konečně, upozornění na stav baterie, když je vaše baterie AirPods a AirPods Pro příliš nízká. iOS 14 vás upozorní dříve, než začnete s někým telefonovat nebo než začnete přehrávat hudbu.

Software také obsahuje optimalizované nabíjení baterie, jehož cílem je prodloužit životnost vašich AirPods v průběhu času. Nová funkce znamená, že se AirPods „poučí z vaší každodenní rutiny nabíjení“ a počkají na dokončení nabíjení kolem 80 % „dokud je nebudete muset použít“.

Dostanete také oznámení, když je baterie AirPods téměř vybitá, což můžete vidět na obrázku výše. To se vztahuje i na Apple Watch, kromě toho, že iOS 14 upozorní uživatele, když jsou jejich Apple Watch plně nabité.

AirPods Pro získávají funkci prostorového zvuku. Jedná se o funkci virtuálního prostorového zvuku, která přinese realističtější zvukový zážitek pro vaše uši. Apple sdělil, že to do sluchátek přidá „zážitek z kina“, který zahrnuje sledování hlavy, takže i když otočíte hlavu nebo jste ve vozidle, které se pohybuje, zvukový profil se nezmění. Jedná se o pohlcující zvukový zážitek ve srovnání se standardním operačním postupem, který je nyní k dispozici.

Knihovna aplikací

Knihovna aplikací je navržena tak, aby nám pomohla najít všechny vaše aplikace snadněji než kdy dříve. Je k dispozici na konci vašich domovských obrazovek v systému iOS 14 a vše je automaticky uspořádáno do kategorií jako „Sociální sítě“, „Zábava“, „Kreativita“, „Apple Arcade“ a další. Vyhledávací lišta v Knihovně aplikací ovšem také nesmí chybět a najdete ji v horní části obrazovky.

Kompaktní uživatelské rozhraní

Apple v novém iOS nabízí kompaktnější vzhled v různých oblastech. To zahrnuje aplikaci Telefon, Siri a další. Tyto změny budou zřejmé od začátku. Nové oznámení o příchozím hovoru je například k dispozici v horní části obrazovky zařízení iOS, místo aby zabíralo celý displej. To znamená, že uživatelé mohou rychle přejet prstem nahoru po oznámení, aby příchozí hovor odmítli, pokud chtějí, nebo jej mohou přijmout.

Tato funkce bude fungovat s aplikacemi internetových hovorů třetích stran, jako je například Skype či Messenger, a funguje také s FaceTime.

Siri získává zmenšený vzhled také, místo aby zabírala celou obrazovku. Když nyní uživatel aktivuje digitálního asistenta, objeví se ve spodní části obrazovky malá ikona Siri. Jakýkoli výsledek, který se zobrazí z požadavku, se zobrazí v horní části obrazovky jako příchozí oznámení.

A konečně přichází do iOS 14 podpora Picture-in-Picture (PiP). To znamená, že můžete při sledování videa nebo při FaceTime volání rychle přejet prstem nahoru, aby se video zmenšilo na malý, pohyblivý obdélníček, takže můžete zůstat během hovoru aktivní i v jiných aplikacích. Obdélníčky PiP lze také zvětšovat/zmenšovat dle vaší potřeby.

Zdroj: iDownloadBlog

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *