Apple oficiálně představil nový operační systém iOS 14. Na co se může těšit váš iPhone?

Dočkáme se změn na domovské obrazovce, nové knihovny aplikací nebo možnosti rychlého stahování aplikací v podobě pop-up oken.

Zdroj: Apple.com

Od 20. Do 26. června proběhla konference WWDC 2020 (Worldwide Developers Conference 2020). Každoroční akce od společnosti Apple určená především všem vývojářům nových aplikací se prvně konala online. Nejdůležitější část – tedy představení všech novinek od Applu – se konalo hned v pondělí 22.6. Oficiálně byl také představen nejnovější systém iOS 14 a s ním spojené novinky. Co bude tento systém znamenat pro váš iPhone?

Kompatibilita i pro pět let staré telefony

Pokud jste vlastníky staršího iPhonu, jako je například iPhone 6s, iPhone 6S Plus či první generace iPhonu SE, nemusíte se obávat, že už váš mobil nebude s iOS14 kompatibilní. Všechny staré modely, které mají iOS 13, budou podporovány i nadále. Zatím je tedy nezahazujte, a pokud jste si už chtěli pořídit nový iPhone, raději ty staré nechte opravit, kupte jim nové obaly na mobil a dejte je svým dětem či příbuzným. Šetříte tím životní prostředí.

Přehled všech podporovaných zařízení si můžete prohlédnout přímo na stránkách Applu. IOS 14 bude možné stáhnout v průběhu podzimu tohoto roku.

Widgety na domovské stránce

Nejviditelnější změnou, kterou iOS 14 přináší, je rozložení ikon na domovské obrazovce. Klasické widgety, které byly doteď součástí postranních vysouvacích oken, se nyní dostanou na domovskou stránku.

Pokud například často používáte Počasí, už nebudeme muset neustále otevírat samotnou aplikaci. Předpověď na nejbližší hodiny uvidíte přímo na domovské stránce. Vše je možné měnit a přemisťovat podle potřeb majitele mobilu. IPhone bude odteď praktičtější a přehlednější.

Přehledně roztříděné aplikace

Novinkou je také knihovna aplikací. Dávno je totiž pryč doba, kdy měl člověk v telefonu pár aplikací, dnes už jich má desítky, ne-li stovky. IPhone se tak stal nepřehledným. Knihovna aplikací ale všechny vaše stažené programy automaticky seřadí podle zaměření a  bude možné v nich také hledat na základě textového vyhledávání.

Obraz v obraze

Tato funkce byla zatím vlastní jenom iPadům. IOS 14 jí však přináší také pro iPhony. Sledování videa tak bude nové možné ve zmenšeném režimu, zatímco u toho budete pracovat v jiné aplikaci.

Zdroj: Bigstockphoto.com

Překladatel přímo v mobilu

Google slaví dlouhodobě úspěch se svým translátorem, a tak ani Apple nemohl zůstat pozadu a představil Apple Translator. Funguje i offline a dokáže překládat dialog dvou lidí v reálném čase. Je to sice skvělá pomůcka pro cestovatele, bohužel, čeština zatím nepatří mezi podporované jazyky. Další jazyky mají postupně přibývat, ale my si ještě počkáme. 

Mapy myslí na elektromobily

Dalším větších změn se dočkaly také Apple Mapy. Pokud patříte mezi ty, kteří už je dávno odinstalovali a radši používáte Google Maps, můžete jim dát druhou šanci. Aplikace bude nově nabízet nejrůznější zajímavá místa ve vašem okolí a bude tak sloužit jako průvodce na vašich dovolených.

Zajímavostí ale také je mapa cyklotras a možnost naplánovat cestu pro elektromobil. Ten má jiné potřeby než auta se spalovacími motory, takže Mapy navrhnou cestu tak, aby mohl řidič vůz vždy včas nabít. Zatím to ale bude fungovat jenom u elektromobilů BMW a Ford.

App Clips

Skvělou zprávou, především pro lidi s menší kapacitou paměti u iPhonu, je i existence takzvaných klipů. Ty umožní používat některé aplikace bez toho, aniž byste je museli stahovat a zahlcovat si tak zbytečně paměť telefonu. Kromě toho je můžete využít okamžitě. Naskenujete například jen QR kód, aplikace hned vyskočí v podobě pop-up okna a vy budete moci třeba zaplatit za parkování nebo si objednat jídlo.

To však není vše, iOS 14 přinese řadu dalších zajímavých změn, mezi které bude patřit otevírání auta prostřednictvím Car keys (zatím jen u BMW a Fordu), změny v iMessage a Siri nebo lepší možnosti virtuální reality. Celý systém zatím vypadá slibně, jak ale bude reálně fungovat, uvidíme až na podzim.


Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *