Jak zachránit iPhone při pádu do vody včetně dat?

Při manipulaci s mobilem stačí trocha smůly a vaše zařízení končí na dně toaletní mísy nebo na chodníku. V případě fyzického poškození nárazem nebo ohnutím nemáte jinou možnost, než navštívit servis a zaplatit za opravu. Pokud se iPhone pouze v rychlosti vykoupal, pak při troše štěstí a dodržení jasného postupu zacházení s namočeným telefonem je šance, že ho navrátíte k životu.

Krok č. 1 – Vypněte iPhone, pokud se nevypl již sám

Zařízení vám spadlo do vody, rychle jste ho vytáhli a nyní se modlíte, zda je v pořádku. Pokud bylo zapnuté a nyní se nachází v režimu spánku, pak se jej nepokoušejte probudit. Jakýkoliv elektrický signál by mohl způsobit zkrat. Problém však nastane, když vám přijde notifikace nebo vám někdo zavolá. Následně se telefon totiž sám probudí.

Máte tedy na dvě možnosti, buď telefon probudit a okamžitě vypnout, nebo pokud jste si jistí, že vám ho za dalších 48 hodin nic neprobudí (nebo se za chvíli vybije), nechat ho tak. V případě, že si jistí nejste, je lepší risknout krátké probuzení pro účel vypnutí.

IPhone nepřipojujte k elektrickému proudu (žádné nabíjení) a ani se ho nepokoušejte zapnout.

Krok č. 2 – Osušte a odeberte všechny kryty

IPhone je venku z vody a vypnutý nebo v režimu spánku. Nyní ho opatrně osušte hadříkem. Rychlé otírání může vodu paradoxně vtlačit do mobilu, postupujte tedy velice opatrně.

Zadržení vlhkosti pod krytem telefonu je při ponoření zařízení časté. Vyjměte tedy SIM kartu i její kryt, pokud zvládnete, tak odpojte i baterii telefonu (u iPhone pouze pro zručné). Zařízení otočte a opatrným třepáním dostaňte vodu i ze vstupů na sluchátka, z mikrofonu nebo reproduktorů.

Krok č. 3 – Ponoření do rýže, lépe do silikagelu!

Pokud z externí části iPhonu již nedostanete ani kapku, je na čase se pustit do vnitřního vysoušení.

To docílíte tak, že samotné zařízení ponoříte na mísy nebo sáčku neuvařené rýže či lépe silikagelu (gelové kuličky, které se v sáčcích přidávají např. do doplňků stravy). Předpokládáme, že doma nebudete mít dostatek silikagelu. Řešením je tedy využít nejprve rýži a následně přemístit zařízení do silikagelu.

Tip – Rozmontování iPhonu

Pokud jste velice zruční a máte to správné nářadí, nejlepší cestou, jak vysušit iPhone je rozmontovat ho. Zde mějte na paměti, že pokud zařízení rozmontujete, přijdete o záruku. Vyjměte baterii, co se dá tak osušte hadříkem a ponořte do rýže či silikagelu.

Krok č. 4 – Nechat sušit nejlépe 48 hodin

IPhone ponořený v rýži nebo silikagelu umístěte do suchého teplého místa a nechte sušit 48 hodin. Následně ho vytáhněte a zkontrolujte, zda stále necítíte vlhkost z telefonu, pokud ano, ponořte ho zpět na dalších 24 hodin.

Krok č. 5 – Zkouška zapnutí

Pokud cítíte, že telefon již nemůže být sušší, zkuste ho zapnout. Jestli se zapnul bez problému a funguje, pak gratulujeme. Pokud se nezapnul, není všem dnům konec, může být pouze vybitý. Zkuste ho zapojit do nabíječky a následně zapnout.

Co dělat po úspěšné záchraně

I přes úspěšné nastartování telefonu a jeho chod však problémy mohou nastat později. U každého zařízení, které bylo pod vodou a funguje i nedále, se doporučuje vyměnit baterii. Baterie totiž může začít činit problémy po delší době. Doporučujeme tedy zálohovat si všechna data a sledovat, zda výkon a teplota baterie se v čase nemění k horšímu.

Co dělat, pokud se záchrana nepovedla

IPhone, ať sušíte sebevíc, se vám nedaří zapnout, zbývá tedy pouze návštěva servisu, kde celé zařízení rozeberou, vysuší speciální strojovou technikou a identifikují poškozené součástky, které následně vymění za nové. Celá tato oprava může stát i několik tisíc. Je tedy na vás, zda investujete do opravy, nebo rovnou do nového modelu iPhonu.

Pokud přemýšlíte co s daty (fotografie z dovolené, kontakty a další soubory), nelamte si hlavu. Společnosti, jako je např. DataHelp, vám Rádi pomohou data ze zatopeného telefonu navrátit zpět.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *