Jak se iPhonu daří v porovnání s konkurencí?

Z nedávné finanční zprávy Applu jsme se dozvěděli, že se opět prodal rekordní počet iPhonů a rekordní byly i zisky společnosti. Jak se ale smartphonu od Applu daří v porovnání s konkurencí?

Společnost Strategy Analytics vydala zprávu o tom, jak se v posledních dvou letech dařilo největším výrobcům smartphonů. Porovnávala vždy celoroční prodeje a prodeje čtvrtého čtvrtletí.

I když zdaleka nejvyšší zisky má z prodeje smartphonů Apple, Samsung se jako vždy stal v obou letech prodejcem s nejvyšším počtem prodaných kusů. Nicméně připomeneme, že ve čtvrtém čtvrtletí roku 2014 prodal Apple stejný počet smartphonů jako Samsung – hlavně díky enormnímu úspěchu iPhonu 6 a poměrnému neúspěchu tehdejších vlajkových modelů Samsungu. Tento rok ale už i ve zmíněném období získal opět nadvládu Samsung – hlavně díky svým levnějším modelům. V roce 2015 také Samsung zaznamenal pouze velmi malá prodejní nárůst, kdežto Apple o více než 20 %.

Další tři největší výrobci jsou Huawei, Lenovo-Motorola a Xioami. Dříve populární značky jako HTC, Sony nebo LG jsou sice v našich končinách stále alespoň trochu populární, nicméně v globálním měřítku jsou prodeje těchto výrobců zanedbatelné.

Raketový nárůst zaznamenal čínský Huawei, jehož prodeje z roku 2014 na rok 2015 stouply téměř o 50 %. Lenovo-Motorola je naopak jediný výrobce z „top 5“, kterému prodeje klesly.

Analýza ale přinesla i další zajímavé informace. Globálně prodej smartphonů zpomaluje, a to poměrně výrazně – z 31% růstu v roce 2014 na 12,3% růst v roce 2015. 3 z 5 smartphonů jsou komapatibilní s LTE přenosy, což tvoří 900 milionů zařízení z celkem 1,4 miliardy zařízení prodaných v roce 2015. Celkem v tomto roce soutěžilo 850 výrobců, nicméně 20 největších pohltilo 85 % všech prodejů.

Zdroj: 9to5mac.com

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *