Apple oponuje plánovanému britskému zákonu o šifrování dat

Minulý měsíc byl ve Velké Británii představen zákon, který by výrazně narušil současný způsob, kterým Apple šifruje data svých uživatelů. To se společnosti samozřejmě nelíbí a reaguje na to otevřeným dopisem britskému parlamentu.

Návrh zákona s názvem Investigatory Powers Bill by mohl Apple přinutit, aby uchovával klíč k dešifraci dat ze služeb jako iMessage nebo FaceTime. To je pro Apple, který si na ochraně soukromí svých zákazníků zakládá, nepřijatelné. Zákon má samozřejmě chránit lidi před teroristickými útoky, nicméně podle Applu není možné, aby se kvůli několika potenciálním útočníkům kontrolovala celá populace.

Tim Cook o nespokojenosti společnosti s tímto návrhem zákona mluvil již v nedávném interview. Nyní byly námitky rozšířeny o zmíněný otevřený dopis, který byl předán i přímo britskému premiérovi Davidovi Cameronovi. V některých zprávách se dokonce diskutuje o ukončení prodeje iPhonů ve Velké Británii, pokud návrh zákonu opravdu bude schválen. Nicméně to je nepravděpodobné, už jen kvůli tomu, že Velká Británie je po USA zemí s největší popularitou smartphonů od Applu.

Zdroj: 9to5mac.com

This article has 1 comments

  1. prof.snake Reply

    je otázka, jestli obetujeme soukromi za cenu trochu zvysenyho bezpeci.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *