V roce 2018 bude polovina mobilních plateb prováděna pomocí smartphonů a wearables

Mobilní platby získávají čím dál větší popularitu. Během dvou až tří let má být polovina těchto plateb prováděna pomocí smartphonů nebo wearables, čili chytrých hodinek a náramků.

To tvrdí zpráva společnosti Gartner. Mobilní platby získávají popularitu hlavně v severní Americe, v Japonsku a v některých zemích západní Evropy. V současnosti existují tři způsoby, jak je možné tyto platby realizovat – pomocí aplikací jednotlivých bank, pomocí aplikací velkých prodejců (např. Starbucks) a nebo přímo pomocí smartphonů a wearables díky službám jako Apple Pay nebo Android Pay. Právě poslední zmíněný způsob má být v roce 2018 použit při každé druhé mobilní platbě. Podle současného vývoje to vypadá, že Apple Pay bude více používané než konkurenční Android Pay – i když je celkově smartphonů s Androidem mnohem více, jeho uživatelé mobilní platby tolik nevyužívají.

Gartner vidí problém hlavně v limitovaném množství společností, které budou díky partnerství s Applem nebo s Googlem Apple Pay nebo Android Pay poskytovat. „Jakákoliv mobilní peněženka, která je vázaná na některé zařízení bude mít problém s větším rozšířením do obchodů. Větší šanci na úspěch mají platební služby, které budou pracovat v cloudu,“ tvrdí zpráva. Zkouškou pro Apple Pay byl nedávný „svátek slev“ Black Friday – během něho využilo Apple Pay pouze 2,7 % platících uživatelů, kteří měli možnost pomocí této služby zaplatit.

6a0120a5580826970c01bb089ef7e0970d-800wi

Apple Pay nyní funguje v anglicky mluvících zemích, začátkem příštího roku má přijít do Číny, Hongkongu, Singapuru a Španělska. O České republice se zatím v souvislosti s platební službou Applu nemluvilo, nicméně podle nedávné zprávy je infrastruktura pro tuto služby připravena.

Zdroj: patentlyapple.com

This article has 1 comments

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *