Apple údajně vyvíjí vlastní grafický procesor do iPhonu!

Podle neověřených zpráv Apple vyvíjí vlastní mobilní grafický procesor. Pokud by tomu tak opravdu bylo, společnost by si už téměř všechny mobilní procesory do iPhonu navrhovala sama.

Tuto zprávu zveřejnila společnost Fudzilla. Apple údajně pracuje na vlastním mobilním grafickém procesoru potají již několik let. Nicméně žádná informace o tom, kdy by se tento grafický procesor mohl objevit v produktech Applu, zatím není.

V současnosti Apple ve svých iOS zařízeních spoléhá hlavně na procesory z řady A – nejnovější z nich jsou A9 v iPhonu 6s a A9X v iPadu Pro. Jako grafické procesory Apple používá lehce modifikované PowerVR od společnosti Imagination Technologies. Např. u iPadu Air 2 je to osmijádrový PowerVR GXA6850 procesor.

Nicméně zajímavý je grafický procesor použitý u zmíněného iPadu Pro. Ten má 12 jader a i když ho Apple nenavrhl celý, zasáhl do jeho struktury mnohem více, než jak tomu bylo dosud. I to by mohlo být indicií, že společnost opravdu vývoj vlastního grafického procesoru započala.

Pokud by Apple opravdu začal vyrábět vlastní grafické procesory, dosáhl by díky tomu větší kontroly nad celým zařízením. To by umožnilo např. lepší optimalizaci spotřeby baterie nebo ještě tenčí tělo zařízení.

Na druhou stranu Apple investoval významnou částku právě do zmíněného výrobce grafických procesorů Imagination Technologies – v současnosti vlastní v akciích 10 % této společnosti. To by bylo v rozporu s tím, že Apple plánuje vyrábět vlastní grafické procesory, což snižuje věrohodnost této zprávy.

Zdroj: appleinsider.com

This article has 1 comments

  1. TheMachine Reply

    jsem ani doted nevedel ze iphone ma nejakej grafickej procesor

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *